BMW R nineT
Публикувано от auto-press.net на 15 август 2014 | Преглеждания: 2727

BMW R nineT Източник: www.bmw.bg


BMW R nineT ‒ есенцията на 90 години въодушевление при BMW Motorrad.

Пуристки, мощен и без обтекатели – такъв е BMW R nineT, представен за юбилея „90 години BMW Motorrad”. Самобитният характер на боксерния двигател и езикът на формите на различни епохи при мотоциклетите са съчетани с иновативна техника и модулна концепция, която предлага на водача максимални възможности за индивидуализация. Редуциран до най-важното, BMW R nineT – или накратко nineT – въодушевява и със занаятчийския си характер и със силно емоционалното си излъчване.

Със своята концепция класическия роудстър отговаря на желанията на много почитатели на мотоциклетите за неподправена и разпускаща радост от шофирането на мотоциклет. При разработката на дизайна на nineT на преден план са били поставени задачи като „пуристка простота”, „емоция” и „автентични, традиционни материали”. Доминиращите стила елементи от производството на мотоциклети от старата школа при nineT са комбинирани с изключително модерни компоненти на задвижването и окачването, като резултатът е въодушевяващ мотоциклет, който приканва както към спокойно пътуване, така и към спортно и динамично шофиране по междуградските пътища.

Задвижване с класически боксерен двигател.

Също като при първия мотоциклет на BMW от 1923 година – легендарното BMW R 32 – и новото BMW R nineT залага на задвижването с класически, пъргав боксерен двигател. Вече 90 години този конструктивен принцип е олицетворение на неподражаемия дизайн, равномерното разгръщане на въртящия момент и уникалния звук. При nineT се използва боксерен двигател с въздушно/маслено охлаждане и работен обем 1 170 куб. см. Той развива 81 кВт (110 к.с.) при 7 750 об/мин и максимален въртящ момент от 119 Нм при 6 000 об/мин.

Концепция, пригодена за висока степен на индивидуализация и възможности за индивидуализация.

nineT носи в себе си гените на 90 години BMW Motorrad и с уникалната си концепция е насочен към особените изисквания на любителите на възможностите за индивидуализация. Възможностите за индивидуализиране според личния вкус са били поставени на преден план при разработката на пуристкия роудстър. Палитрата от възможности включва както модификации с оригинални аксесоари на BMW Motorrad, така и индивидуално изработени детайли от тунинг-майстори, за да се оформи уникален мотоциклет.

Важен аспект на високата индивидуализация на nineT е особената концепция на рамата. Разработената специално за nineT стоманена тръбна рама интегрира боксерния двигател като носещ елемент. Основната конструкция на рамата е базирана на предна част с интегриран лагер на кормилото и задна част с опора за задната вилка.

Демонтиращата се рама за спътника позволява използването на nineT както за превоз на двама, така и – за особено стилно представяне – за шофиране само от водача. В комбинация с предлаганата като допълнително оборудване „гърбица” nineT подчертава впечатляващия си соло-характер и подсказва връзката си с ранните „Café Racer“.

Разположена отляво ауспухова система с двойно гърне и възможности за вариации.

Концепцията на класически-спортния роудстър се подчертава и от разположената отляво изпускателна система с две разположени едно над друго крайни изпускателни гърнета. Програмата от допълнително оборудване на BMW Motorrad включва и различни възможности за индивидуализиране в това отношение. Особен технически акцент е предлаганата за nineT титанова ауспухова система на Akrapović. Чрез по-къса респективно по-дълга свързваща тръба ауспуховото гърне може да бъде монтирано по-ниско или по-високо, което из основи променя излъчването и характерът на nineT.

Традиционна конструкция на окачването в комбинация с нови технологии.

При BMW R nineT обичайния за боксерните модели на BMW Motorrad Telelever е заменен с заимствана от суперспортиста S 1000 RR телескопична вилка Upside-down. Резултатът е много класическа визия в съчетания с най-модерна техника. Окачването на задното колело е поверено на еднораменна вилка Paralever с централна пружинна стойка.

Корпусът на задвижването на задното колело е с три точки за монтаж, на които могат например да бъдат закрепени стойка на странично монтиране на регистрационния номер, както и осветителни прибори. Освен това вилката на nineT е оформена така, че на мястото на серийните 5,5 х 17-инчови джанти да бъде монтирана 6-инчова джанта. Тъй като е замислен като чистокръвен роудстър, в духа на историческите си образци nineT се оборудва с джанти със спици с елоксирани в черен цвят алуминиеви джанти, черни алуминиеви главини, както и спици от неръждаема стомана. Монтираните радиално 4-бутални моноблок-спирачни апарати в комбинация с плаващите спирачни дискове с диаметър 320 мм, както и BMW Motorrad ABS осигуряват абсолютно сигурно спиране.

Пуристки дизайн и занаятчийски характер.

Една от първостепенните задачи при дизайна е била намаляването на каросерийните детайли до минимум за възможно най-пуристко излъчване. Освен това при nineT се забелязва и особената любов към детайла, която през цялото време е влияела на работата на дизайнерите и конструкторите. 18-литровият алуминиев резервоар е със старателно матирани на ръка странични повърхности с допълнително покритие. Разположената отдясно алуминиева бленда с надпис nineT също подчертава занаятчийския характер на модела. Повърхностите на множество ковани алуминиеви детайли като основана и скобите на кормилото с надпис BMW Motorrad са обработени със стъклени перли и след това елоксирани. Историческите образци от 90 години BMW Motorrad цитира и кръглият фар с емблема на BMW, разположена централно над покритието на лампата.

В съответствие с характера на nineT при избора на цветове е заложено на класическото черно (Black Storm metallic) със сребристи и метални контрасти.

Специална бордна мрежа.

Специалната конфигурация на бордната мрежа открива технически възможности, които облекчават използването на алтернативни електрически компоненти като например фарове или мигачи.



Акценти на новото BMW R nineT:

• Пуристки дизайн.

• Изработка със занаятчийски характер.

• Двуцилиндров боксерен двигател с въздушно/маслено охлаждане и работен обем 1 170 куб. см. Мощност 81 кВт (110 к.с.) при 7 750 об/мин, максимален въртящ момент 119 Нм при 6 000 об/мин.

• Насоченост към висока степен на индивидуализация.

• Модулна концепция на рамата с демонтираща се рама за спътника и задна част на рамата.

• Класическо окачване на колелата с висококачествена телескопична вилка Upside-down отпред и Paralever отзад.

• Разположена отляво изпускателна система с двойно ауспухово гърне и възможности за вариации.

• Традиционни джанти със спици с черни пръстени и главини.

• Радиално монтирани 4-бутални моноблок спирачни апарати, спирачни маркучи с метална оплетка и плаващи спирачни дискове с диаметър 320 мм.

• Занитена табелка на кормилото в духа на историческите образци на BMW Motorrad.

• Изработено по мярка допълнително оборудване с познатото високо качество на BMW Motorrad.

Източник: auto-press.net
Последни теми
Facebook