КАТ ще налага високи глоби от събота.
Публикувано от BMWPower-BG.net на 28 юни 2007 | Преглеждания: 1392
КАТ ще започне да налага новите глоби от събота. Промените в закона за движение по пътищата бяха обнародвани вчера в "Държавен вестник" и влизат в сила 3 дни по-късно. Освен станалата пословична задължителна светлоотразителна жилетка, за която глобата е 20 лева, се очакват недоразумения и заради задължението за ползване на детски столчета в колите.
Според промените в закона санкцията за шофьори, които превозват деца в нарушение с новите разпоредби, е 50 лева. Цените на детските седалки започват от 30 лева, а най-скъпите са над 300 лв.
Изискванията за столчетата обаче са много и различни за ръст и килограми. Всяко дете, което е под 150 см и до 36 кг трябва да се вози в автомобил в специални столчета, разделени в 5 групи в зависимост от теглото на детето.
Първата обозначена в закона група столчета е "0" - за деца с тегло под 10 кг. Следват: група 0+ - за деца до 13 кг, група 1 - за деца между 9 и 18 кг, група 2 - за деца между 15 и 25 кг, и група 3 - за деца между 22 и 36 кг.
Параметрите на повечето столчета обаче не отговарят на изискванията, посочени в закона. Така например производителите на луксозно столче с цена 370 лв. посочват, че то е предназначено за деца от 0 до 13 кг. Между тези граници обаче законодателят е предвидил две групи столчета.
Друг въпрос е как катаджиите ще установяват теглото на детето и дали столчето е от посочената в закона група.
50 лева ще е и глобата за столчета, които са поставени в посока, обратна на посоката на движение на седалка, пред която е монтирана въздушна възглавница.
От уикенда катаджиите ще налагат и по-висока санкция за шофиране без колани и каски. Досега глобата за това беше 20 лв., но с измененията се завишава на 50 лв. Същата става и глобата за говорене по мобилен телефон без хендс фрии, за което досега санкцията беше 40 лв.
Въпреки дебатите преди приемането на закона бременните жени могат да не ползват обезопасителни колани. Същото важи за автомобилните инструктори, докато са на работа, и за таксиметровите шофьори, когато превозват пътници в населено място.
НА РЪКА
Всички глоби до 50 лв. вече може да се плащат на място на катаджията. За превишена скорост в населено място обаче санкциите под 50 лв. са само 2 - за превишаване с 10 км/ч - 10 лв. и за превишаване от 11 до 20 км/ч - 30 лв. Превишаването на скоростта с над 50 км/ч ще се санкционира с 250 лв.

Източник: в-к "Сега"
Последни теми
Facebook