BMW i8 Concept Spyder - 354 конски сили и 3 л100 км разход
Публикувано от BMWPower-BG.net на 13 септември 2013 | Преглеждания: 5067

Няма нищо странно в това един автомобил с мощност 354 конски сили да се ускорява до 100 км/ч за 5 секунди. Когато обаче същата кола има разход на гориво 3 л/100 км, нещата стават различни. Точно тези, взаимно изключващи се на пръв поглед, показатели има представения тази седмица модел BMW i8 Concept Spyder.

Това е трети концептуален автомобил от суббранда BMW i на BMW Group. Както е известно, под него ще бъдат пускани електрически и хибридни модели, използващи най-върхови технологии. До момента гамата включва градския електромобил i3 Concept и плъг-ин (зареждащ се от ел. инсталацията) хибрид i8 Concept.

Карбон и алуминий

Именно на последния модел е базиран и роудстърът-чудо. Дългият 4.48 метра автомобил има пътническа клетка, изработена от въглероден композит, а всички елементи по окачването, задвижването и безопасността са от алуминий. Олекотената конструкция компенсира допълнително тегло на хибридното задвижване, като i8 Concept Spyder тежи само 1650 килограма.

Моделът разчита за бързото си придвижване на два агрегата с обща мощност 354 конски сили. Електромоторът генерира 131 к.с и е свързан с предните колела. Задните се задвижват от трицилиндров бензинов турбодвигател с 223 к.с. Водачът на BMW i8 Concept Spyder може да избира между задвижване на предните, задните или четирите колела. В автоматичен режим електрониката решава каква да бъде оптималната конфигурация предвид пътните условия.



До 30 километра на ток

Ниският разход на гориво от 3 л/100 км в смесен цикъл е постижим благодарение на факта, че само на ток колата може да измине до 30 километра. Електродвигателят черпи енергия от литиево-йонна батерия, която може да бъде заредена от нормално електрическа инсталация за по-малко от два часа. Оптималното оползотворяване на тока и бензина се гарантира от връзката между електроника, командваща работата на хибридната система и навигацията.

По този начин в изчисленията на енергийния мениджмънт се взимат под внимание информацията за профила на маршрута, евентуалните ограничения на скоростта и задръстванията, които няма как да бъдат избегнати, което позволява съответното адаптиране на работната стратегия на бензиновия двигател и електромотора.

 

Последни теми
Facebook