Съвършена система за осветяване на пътя при BMW Серия 5.
Публикувано от BMWPower-BG.net на 21 септември 2007 | Преглеждания: 759
Серия-5 на BMW от тази есен се предлага с новата система за променливо разпределяне на светлината от фаровете.
Технологията на тази система оптимизира добрата видимост на водача в зависимост от скоростта при движение в прав участък. Системата автоматично разширява осветяваната част от пътя при увеличаване на скоростта. 

В градски условия, при осветени улици и скорост на движение от 50 км/час, светлината се разпръсква на по-голяма широчина, като по този начин позволява на водача да има добра видимост в страни, включително и от другата страна на улицата. 

Обратно, при движение по извънградски път, светлинния поток се удължава и дава възможност за добра видимост напред, но също и в ляво и дясно на пътя. След преминаване на 70 км/час се запалват светлините за мъгла, които подобряват видимостта в страни и отпред в близост до автомобила. 

Колкото по-висока е скоростта толкова по-дълъг става снопа от лъчи на фаровете. Като част от системата са адаптивните фарове, които гарантират добра видимост и добро осветяване на пътя и при завои. Завъртането на фаровете зависи от степента на завъртане на волана и от скоростта. 

В комбинация с адаптивните фарове се предлагат и светлини за завой. Те се включват при скорост от 35 до 65 км/час когато водачът включи мигач или рязко завърти волана. Тези светлини подобряват максимално видимостта на водача при следващи един след друг завои и действат до скорост 70 км/час, след което се самоизключват. 

Системата предлага и асистент на водача за дългите светлини. Той чрез своите сензори автоматично изключва дългите светлини и включва късите, когато насреща се появи друг автомобил. 

Друга част от системата може да бъде и BMW Night Vision, която се предлага като екстра. В основата на тази система е камера за нощно виждане, която реагира на топлина, така показва евентуалното присъствие на хора или животни в по-далечната (до 300 метра) и все още неосветена от фаровете част на пътя.

Източник: automedia.bg
Последни теми
Facebook