BMW Concept Ninety (Видео)
Публикувано от auto-press.net на 28 май 2013 | Преглеждания: 2362

BMW Concept Ninety

Източник: www.bmw.bg

90 години BMW Motorrad, 90 години история на две колела – едва ли има друг производител на мотоциклети в света, който да може да се похвали с толкова дълга и в същото време успешна история като BMW. Друг повод за празнуване е BMW R 90 S: дизайнерската икона на BMW Motorrad става на 40 години. В чест на тези два юбилея в рамките на Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2013 BMW Group представя много особен модел: BMW Concept Ninety. В сътрудничество с ателие за мотоциклети „Roland Sands Design“ дизайнерският екип на BMW Motorrad е създал ексклузивна реминисценция на BMW R 90 S. Бившият мотоциклетен състезател Роланс Сендс и неговия екип са едни от най-търсените партньори при създаването на т.нар „Custom” мотоциклети. Дизайнерския талант и финесът на техническото изпълнение придават на BMW Concept Ninety ексклузивно и самоуверено излъчване. Това сътрудничество издига дизайнът на Роланд Сендс и на BMW Motorrad до ново ниво.



40 години BMW R 90 S

През 1973 година BMW представя върховия модел от моделното семейство „Stroke Six”. С максималната си скорост от близо 200 км/ч BMW R 90 S става един от най-бързите серийни мотоциклети на своето време и отбелязва множество успехи в различни състезания. Моделът впечатлява дори и в покой: за пръв път в процеса на създаване на мотоциклет е включен и дизайнер, за да се постигне успешна комбинация между формата и функцията. Благодарение на това BMW R 90 S е първият мотоциклет в света със сериен обтекател, който в комбинация със задния спойлер в цвят „Daytona Orange“ превръща BMW R 90 S в уникално явление. Дизайнът на BMW R 90 S е изключително иновативен. Скоро оптимизираните в аеродинамично отношение предни и задни обтекатели се появяват и при мотоциклетите на други производители. Днес този „trendsetter” е една от дизайнерските икони на BMW. „BMW R 90 S идва от време, когато в обществото мотоциклетистите се възприемаха като хора извън закона.”, разяснява Едгар Хайнрих, ръководител на BMW Motorrad Design. „Той носеше в себе си бунтовен дух – беше бърз, шумен и див. Чиста емоция! Той вдъхновява дори и днес.”

BMW Concept Ninety.

BMW Concept Ninety възражда духа на този емоционален супербайк. Той пренася емоционалността и вдъхновението на оригиналния модел в днешното време. Концепцията е модерна интерпретация на същността на мотоциклета: връзката между човека и машината – чиста и емоционална. „Днес мотоциклетите на BMW са олицетворение на перфектната функционалност. Ние постигнахме това с тежък труд и сме много горди. Но искаме повече: с BMW Concept Ninety искаме да покажем колко редуциран и чист може да бъде един емоционален мотоциклет на BMW.”, казва Ола Стенегард от дизайнерския екип на BMW Motorrad.

BMW Concept Ninety е спортен боксер с изискани детайли. Основните му пропорции съвсем явно са ориентирани към образеца: обтекателите, резервоарът, седалката и задната част позволяват роднинската връзка с BMW R 90 S да бъде забелязана още на пръв поглед. При BMW Concept Ninety е подчертано и типичното за онези години разделяне на пропорциите на мотоциклетите. Горния ергономичен и аеродинамичен обтекател визуално е ясно отделен от черните двигател и окачване. Той е изработен на ръка от матиран алуминий, който се вижда в предната част, резервоара и отзад. Наситеният оранжев цвят на BMW Concept Ninety също е препратка към легендарния „Daytona Orange“ на BMW R 90 S. BMW Concept Ninety демонстрира много спортна интерпретация на предния обтекател с кръгъл фар. И ако тогава халогените фарове са оптималното техническо решение, то днес лицето на BMW Concept Ninety се облагородява от LED светлинни елементи. Естествено, в Single-дизайн като при BMW R 90 S. Зад тях е разположен динамично оформения резервоар с вдлъбнатини за коленете, който осигурява оптималната връзка между водача и машината. По-назад е осъществено хармонично и плавно преливане на резервоара в седалката. Издигащата се назад линия от кормилото до задния обтекател създава леко клиновидна форма, поради което отстрани BMW Concept Ninety изглежда леко снишен – точно като спринтьор преди експлозивния си старт.

В зоната под обтекателите е разположен двуцилиндровият боксерен двигател с въздушно охлаждане. Той е изцяло черен и символизира мощност, прецизност и най-висока динамика. Цялата механика и технологии съвсем целенасочено е оставена видима и същевременно е оформена с много любов към детайла.

Custom елементи от Roland Sands Design.

Колкото по-дълбоко прониква погледът на зрителя, толкова повече детайли се разкриват пред него. Много от висококачествените компоненти на BMW Concept Ninety са производство на специалистите в „Custom” байкове „Roland Sands Design“ от Калифорния.

В тясно сътрудничество с дизайнерския екип на BMW Motorrad инженерите на Roland Sands Design са оформили и произвели тези компоненти специално за BMW Concept Ninety. Техният подпис се вижда по всички механични детайли около двигателя. Особено старателно и детайлно са оформени и произведени компонентите, които са типични за боксерния двигател – тоест и за BMW. Специални акценти са изпускателните тръби и ауспуси, както и фрезования преден капак на двигателя и капака на клапаните. Фрезованите по технологията “contrastcut” елементи създават чаровен контраст с черните механични детайли. Тази технология е използвана и при джантите. Техният класически дизайн от моторните спортове напомня за успехите на BMW R 90 S в състезанията през 70-те години на миналия век. Материалите и изработката са „произведение на изкуството“ – също като при всички други детайли на BMW Concept Ninety. „За нас бе особено важно чрез уникални детайли да пренесем особения дух на BMW R 90 S в днешния ден – с емоционален дизайн и най-модерна техника.”, казва Роланд Сендс за своя подход към работата. От Roland Sands Design са създадени и произведени и детайлите по спирачките и съединителя, лостът Paralever, както и въздушният филтър под седалката. Старателно изработените уникални детайли хармонично се вписват в цялостния дизайн на BMW Concept Ninety.

„Тук всичко си подхожда перфектно: техниката на BMW, историята на BMW и нашите „Custom” елементи се допълват превъзходно”, описва резултатите от сътрудничеството Роланд Сендс. А Едгар Хайнрих допълва: „BMW Concept Ninety доставя радост във всяко отношение. При оформянето на идеята, при скицирането, при производството. Но най-вече когато седнете върху него и го подкарате. Това е абсолютната машина – също като R 90 S по онова време.” За разлика от другите Custom байкове BMW Concept Ninety може и иска да бъде в движение. Самият мотоциклет, както и всички негови детайли са насочени към най-висока динамика на управлението.

Източник: auto-press.net
Последни теми
Facebook