Chevrolet "изсъсква" яко на BMW M3 с новия си модел SS - видео
Публикувано от auto-press.net на 24 февруари 2013 | Преглеждания: 2297

Chevrolet "изсъсква" яко на BMW M3 с новия си модел SS - видео

След доста години на слухове и намеци от марката на папионката, както често наричат Chevrolet, най-накрая „изсъскаха“ яко на баварците, създавайки плацдарм на територия, смятана от всички за собствена на М-подразделението на BMW. Американците се решиха на тази сериозна крачка, следвайки примера на австралийското си поделение Holden, което от десетилетия предлага яки спортни седани в обратната земя на глобуса.

Новият американски спортен седан със задно задвижване се нарича Chevrolet SS. Tой направи дебюта си пред публиката на пистата Daytona International Speedway във Флорида миналата неделя, заедно с пистовия вариант на колата - Chevy SS NASCAR Sprint Cup, която ще стартира тази неделя в едно от най-големите пистови състезания на Щатите - Daytona 500. Между другото първо място на тренировките за тази надпревара и първото място на стартовата му решетка за неделя е вече историческо, заради спечелването му за пръв път от жена – Даника Патрик, състезател именно на марката Chevrolet.




Както се очакваше новият SS споделя дизайна си с този на спортния вариант SS V на австралийския модел Holden Commodore. В същото време новото Chevy SS е ъпдейтнат вариант на предишния модел Pontiac G8, но с много големи промени, които правят от колата напълно нов модел. Всъщност това е и първият седан на марката със задно задвижване, предложен на пазара от 17 години насам.

Колата ще се позиционира не само като конкурент на BMW M3, но и на Mercedes-Benz C 63 AMG. Моделът има 6,2-литров, бензинов мотор V8 от семейството LS3 на суперкара Corvette 6-о поколение, същият и при Camaro SS, с когото новата кола разделя платформата Zeta. Този силов агрегат предлага в новата кола мощност от 420 к.с. и максимален въртящ момент от 562 Нм.

Двигателят е в комбинация с шестстепенна автоматична предавателна кутия с възможност за смяна на предавките с лостчета от волана. Ускоряването от място до 100 км/ч отнема на новия SS /заради това обозначение, колата няма да се внася в Израел, където то има изключително негативен отенък и смисъл/ около пет секунди, което е сравнимо с данните за същото упражнение на Mercedes-Benz C 63 AMG - 4,4 сек. и на BMW M3 - 4,8 секунди. За да „отговори“ правилно на тези данни с поведението си на пътя Chevy SS има настроено за спортно управление шаси с по-твърдо окачване тип МакФерсън отпред и мултилинк отзад, с електронно усилване на кормилното управление, също настроено за по-спортно каране.

Разпределението на масите в новия модел е класическо върху двата моста - 50:50. Това, както и ниското разполягане на центъра на тежестта, се постига заради използването на алуминий, като материал за капаците на мотора и багажника, които са с по 30% по-леки от стоманените си аналози. Предните колела са със спирачни механизми Brembo с 340-милиметрови вентилируеми дискове и четирибутални спирачни апарати. Стандартно новият Chevrolet SS е с 19-цолови джанти, гумите са спортни, Bridgestone с размери 245/40 отпред и 275/35 отзад.

В базовото оборудване на модела влизат спортни кожени седалки със силно изразена странична подръжка за тялото с бродирани на облегалките им емблеми SS и регулировка в осем посоки. Списъкът на оборудването на SS включва още мултимедийната система MyLink с навигация, аудиосистема Bose с девет говорителя, хед-ъп дисплей /прожектиране на данни на предното стъкло пред водача/, електронна „ръчна“ спирачка, безключов достъп и стартиране с бутон.

Използвани са и последните новости в технологията за активна безопасност, като система за стабилизация, функция за предупреждение за възможно сблъскване отпред и отзад, система за следене на пътната лента и на слепите зони на огледалата, камера за гледане назад и система за автоматично автономно паркиране на колата. Това е първата подобна система за модел на Chevrolet, позволяваща паркиране и в двата варианта – напречно и надлъжно, като водачът единствено натиска спирачката в процеса на паркирането.

По-рано се смяташе, че новата кола ще има и два други варианта – комби и пикап, след като Chevrolet заяви в патентното ведомство на Щатите защита на правата си върху търговските марки El Camino и Nomad – стари модели пикап и комби на производителя от миналия век, но по-късно от компанията опревергаха тези слухове.

Анонсираният като модел за 2014-а година Chevrolet SS ще бъде пуснат в продажба през есента на тази година и ще се присъедини в шоу-румовете на марката към моделите Corvette и Camaro, чиито общи продажби направиха марката Chevrolet №1 в пазарния сектор на т.н. „performance“ / би могло да се нарече пипнати спортно/ автомобили от две години насам.

Източник: auto-press.net
Последни теми
Facebook