VW, BMW и Toyota са позиционирани най-добре за увеличаване на пазарния дял
Публикувано от на 09 януари 2013 | Преглеждания: 1546

На обратния полюс са Subaru, Mitsubishi и Mazda

Volskwagen, BMW и Toyota са в най-добра позиция да увеличат пазарния си дял в автомобилния сектор през следващите пет години. Това показва проучване на KPMG, проведено сред водещи имена в индустрията, пише Ройтерс.


VW, BMW и Toyota са позиционирани най-добре за увеличаване на пазарния дял
Снимка: Volkswagen

Volkswagen оглавява класацията за трета поредна година. При това броят на специалистите, които очакват увеличение на пазарния дял на германската компания, скача с 11 процентни пункта до 81 на сто от всички анкетирани.

В подкрепа на разширяване на пазарния дял на BMW пък са се обявили 70 на сто от анкетираните, което е увеличение със седем процентни пункта.

На трето място по перспектива за увеличение на пазарния дял е поставена японската Toyota. През последните 3 години имиджът на компанията пострада значително, тъй като между 2009 и 2011 година се наложи изтеглянето на 19 млн. автомобила от марката за отстраняване на различни проблеми.

Сега това явно е минало, тъй като 68% от участниците в проучването очакват ръст на пазарния дял на японския гигант. Преди година подобни бяха настроенията на едва 44% от анкетираните.

Четвъртата позиция се пада на Hyundai Motor и свързаната с нея Kia Motors. По-добри перспективи пред тях очакват 61 на сто от специалистите, което е с 2 процентни пункта под резултата от миналата година и с цели 11 под този от 2011 година.

В класацията следват Nissan Motor (50 на сто), както Ford Motor и General Motors (по 44 на сто). Това е огромен напредък за GM, на които през 2010 година едва 13 на сто от специалистите предричаха увеличение на пазарния дял.

Призовата десетка се допълва от Daimler (41 на сто), Fiat (37 на сто) и Honda Motor (34 на сто).

Ако в класацията бъдат включени набиращите сила марки от развиващите се страни, то от KPMG посочват, че в топ 10 по перспективи за увеличение на пазарния дял влизат четири китайски марки – BAIC, SAIC, FAW и Geely. Освен това в класирането би попаднала и индийската Tata. Към момента делът и на петте компании обаче е твърде малък, така че увеличаването му не би било изненада.

На обратния полюс са Subaru, Mitsubishi и Mazda. За тях анкетираните очакват спад на пазарния дял през следващите години.

Проучването на KPMG извежда интересна нагласа сред производителите на автомобили. 64 на сто от специалистите посочват, че през следващите пет години компаниите им ще инвестират в нови производствени мощности. Преди година такива нагласи имаха 55 на сто от анкетираните.

Това е интересна тенденция с оглед факта, че повече от половината компании страдат от свръхкапацитет на много от своите основни пазари. Според една четвърт от анкетираните начинът за преодоляване на този проблем е консолидация и създаване на смесени компании, посочват от KPMG.

В проучването на консултантската компания са участвали 200 високопоставени служители в автомобилния сектор. Изследването се провежда за 14-та поредна година.

Още новини за пазара на автомобили четете в Investor.bg

Източник: Automedia
Последни теми
Facebook