БМВ Клуб България и транспортната безопастност
Публикувано от на 23 ноември 2012 | Преглеждания: 2672

На 22 ноември 2012 г. в хотелски комплекс „Боженци”, община Габрово се проведе една съвместна инициатива на "EUROPROJECT" и BMW Клуб България - кръгла маса на тема "Транспортна безопасност" във връзка със световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшестви.

Домакини бяха Областна администрация – Габрово, като инициятивата бе подкрепена и от Мобилтел ЕАД

BMW Клуб България бе представен от председателя на управителния съвет г-н Росен Коларов и Александър Цветков (отговорен за спортната и учебна дейност на Клуба) с презентация на тема "Добри практики за увеличаване на безопасността по пътищата и споделен опит от най-голямата автомобилна общност в страната".

В програмата бяха засегнати още теми като:
:arrow: Проблеми на пътната безопасност и пътни инциденти в България ;
:arrow: Отношение на пътната инфраструктура към транспортната безопасност ;
:arrow: Проблеми при системата за обучение на водачите на ППС ;
:arrow: Основни проблеми влияещи върху транспортната безопасност в България и Значение на управлението на автомобилния трафик за намаляване на инцидентите по пътищата ;


Г-жа Диана Русинова, ръководител на сектор транспорт в "Консултантска Къща Европроект" и организатор на събитието:


"Кръглата маса с тема транспортна безопасност се проведе в с. Боженци, община Габрово, област Габрово с любезното домакинско съдействие на областния управител на област Габрово - г-н Мариян Костадинов и зам. областният управител г-н Неделчо Търкаланов. Срещата беше по идея на моята скромна личност, а аз съм Диана Русинова и съм бивш изпълнителен директор на "Агенция за транспортни проучвания и прогнози", настоящ ръководител на сектор транспорт в "Консултантска Къща Европроект", верен последовател на Великата BMW идея и не на последно място... посветих последните 5 години на транспорта и транспортната безопасност.

В мероприятието участие взе г-н Алекси Кесяков (секретар на "Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата"), който представи актуални данни за смъртността в следствие ПТП в България. Според статистиката за 2011 г. по пътищата в България ЗАГИНАЛИТЕ СА 658 ДУШИ, а РАНЕНИТЕ 8303, от които:

ЗАГИНАЛИ ПО ВЪЗРАСТ:
до 18 г. - 26
от 18 до 24 г. - 104
от 25 до 64 г. -397
над 64 г. -12

СБЛЪСКВАНЕ МЕЖДУ МПС - загинали 208
- челни удари - 131
- странични удари 31
- коси удари - 28

ПОВРЕДИ ПО ЧОВЕШКОТО ТЯЛО ПРЕЗ 2011г.
Общо постъпили в Болнично заведение чрез спешна медицинска помощ - 11128
С контузия на главата - 4180
Комоцио - 2040
Тежка Черепно-мозъчна травма - 246
Увреждания на гръден кош - 1862
Счупени горни крайници - 1408
Счупени долни крайници - 1697
Множествени травми - 928
Счупвания на таза - 272

След като г-н Кесяков ни представи тъжната и изключително притеснителна черна статистика за ранените и убити в следствие на ПТП, г-жа Лазаринка Стоичкова (член на управителния съвет на Агенция пътна инфраструктура към Министерство на регионалното развитие и благоустройството) ни представи актуалните транспортни проекти относно строителството на нови и поддръжката на стари пътни съоръжения.

Във втората част на мероприятието г-н Владимир Кулев (лицензирания инструктор на БМВ и един от малкото професионални инструктори по безопасно шофиране в България) сподели своя богат международен опит относно възможностите за въвеждане на системи за обучение на млади шофьори за безопасно шофиране.

След това Росен Коларов и Александър Цветков (Сдружение BMW Клуб България) ни показаха една изключително полезна и интересна презентация. За първи път в петгодишния ми опит свързан с борбата за намаляване на транспортните произшествия видях реален споделен опит. Първото нещо, което впечатли всички присъстващи беше една снимка на голям брой BMW/та от националния събор, които бяха идеално подредени около писта "Дракон" - с. Калояново. Присъстващите представители от "Изпълнителна агенция автомобилна администрация" и КАТ признаха, че до момента не са успявали да постигнат толкова добър резултат при организацията на подобни масови мероприятие свързани с паркирането и подреждането на много автомобили на едно място.

Оказа се, че BMW Клуб България са единствените, които са правили реални опити за създаването на възможности за обучение на шофьори. Тъжно, но факт се оказа и обстоятелството, че почти никой дори не е правил опит да създаде предпоставки за тези, които искат да се научат, да имат шанс да получат професионални съвети и да се научат да шофират динамично.

На тази среща бяха очертани няколко много сериозни проблема:
1) Липсват предпоставки за адекватно обучение на младите шофьори;
2) Липсват условия за провеждането на адекватно обучение;
3) Липсват достатъчно подготвени кадри, които да наистина да научат младите шофьори да шофират динамично и правилно;
4) Цялата система за обучение е порочна и неправилна;

Проблемът с транспортната безопасност е сериозен и той е отговорност на нашето общество. Този проблем не е на държавата, не е на институциите или на отделните хора, този проблем е отговорност на всички ни и ние трябва заедно да положим усилия, така че да сложим край на смъртността по пътищата. България е една красива държава, но за съжаление пътищата ни са посипани с кръвта на нашите деца, на нашите приятели, на нашите роднини. Колкото и тъжно да звучи това, за съжаление е самата истина. Ние сме единствените, които са в състояние да направят нещо за нашата безопасност, за безопасността на близките ни и за бъдещето на децата ни. Единствено ние можем да променим нещата и трябва да го направим максимално бързо и отговорно, защото всеки един човешки живот е важен за развитието ни и за просперитета ни като нация. Ние сме тези, които могат да създадат необходимите предпоставки за безопасен транспорт и ние сме тези, които могат да спасят поне един човешки живот.

Много хора биха казали, че няма смисъл от подобни събирания и безсмислено говорене. Аз обаче ще кажа, че тази кръгла маса постави началото на един процес, който ще промени изцяло транспорта в България и това ще се случи благодарение на опита и високия професионализъм на хората като Росен Коларов, Александър Цветков, Владимир Кулев, Алекси Кесяков. Истината е, че всички ние вярваме, че в България може да има безопасен транспорт и всички заедно ще постигнем именно това, а всеки един спасен живот е безценен.

От тук нататък следва много работа и много усилия, но аз вярвам, че ние наистина ще успеем да променим системата и поне да опитаме да направим нещо, поне да положим едно усилие, за да може утре, когато се обърнем назад да сме спокойни, че сме направил опит да създадем едни по-добри условия и повече безопасност за поколенията след нас. Всичко е в нашите ръце, нещо повече не само отговорността е наша, но е и наше задължение.

Утре на платното може да лежа аз или пък някой ваш близък или пък вашето дете, никой не е застрахован и никой не е безсмъртен, но всеки един от нас може да допринесе поне с едно нещо, за да опазим повече хора живи на пътя и наистина да превърнем шофирането в удоволствие, а не в причина за поредния загубен живот, поредната провалена съдба и поредната "Скръбна вест"."


BMW Клуб България е изключително очарован от провелото се мероприятие и благодари на г-жа Русинова за поканата и възможността да участва и да представи своя опит, визия и постъпки в посока повишаване на уменията и културата на хората по отношение на транспортната безопасност.С необходимите старания и здрава работа в тази посока заедно всички ние можем да променим нещата и да решим проблемите стоящи по пътя към повишаване на транспортната ни безопасност.


BMW Клуб България е напълно съпричастен и отдаден на тази идея и ще подкрепя всички хора и организации като "Европроект" тръгнали в тази посока. Както и до сега, така и в бъдеще все повече и повече ще полагаме усилия и ще предприемаме действия, както в посока усъвършенстване на шофьорските умения на своите приятели,членове, фенове и ентусиасти, така и в посока промяна на цялостното поведение и мислене на водачите по пътищата, като започнем от най-малките и стигнем до най-възрастните. Всичко това зависи от всички нас - шофьорите по пътищата, и ние можем да пренапишем статистиката и да променим грозната реалност.

Последни теми
Facebook