Български отбор представи автомобила си за рали "Дакар"
Публикувано от на 03 октомври 2012 | Преглеждания: 1842

Орлин Алексиев и Александър Стоянов ще се състезават с BMW X1 A2 Concept

България за първи път ще има собствен екипаж, който ще се състезава с автомобил, на едно от най-трудните ралите в света - "Дакар".

Орлин Алексиев и навигатора му Александър Стоянов ще се пуснат в надпреварата с автомобил BMW X1 A2 Concept. За машината това ще е второто поредно участие в състезанието.

Вседеходът e с 6-цилиндров двигател с обем 3000 куб. см, мощност 300 к.с. и 700 Нм въртящ момент. Купето му е от карбонови сплави върху тръбна конструкция.
Български отбор представи автомобила си за рали


Машината официално бе представена на специално създаден полигон в София. Първоначално замисълът на "България оф-роуд тийм", за който ще карат двамата, е Алексиев и Стоянов  да участват в по-слабата група Т2. След направените тестове е решено екипажът да се пробва в по-силната категория - Т1.

Ръководител на отбора е Тодор Христов. Той има сериозен опит зад гърба си с АТВ, като тази година отново ще кара с такава машина за втори път на рали "Дакар" след 2011г.  Първото сериозно изпитание пред екипа е стартиращото следващата седмица рали "Мароко", където са записани над 150 екипажа от цял свят, а самото трасе е дълго 2000 км.

"Идеята ни е в това състезание както да се сработи екипажа, така и да проверим истинските възможности на автомобила. Колкото до "Дакар 2013" там ще караме, за да постигнем нещо сериозно, а не само да участваме", коментира Алексиев.

Общият състав на отбора е от 9 души, като за Мароко и за Южна Америка, където се провежда "Дакар", са подготвени сервизни автомобил и камион. Те са оборудвани с всичко необходимо, за ремонт на колата на Алексиев и на АТВ-то на Христов.

35-ото издание на рали "Дакар" стартира на 5-ти януари в Перу, като ще прекоси Аржентина и ще финишира в Чили на 20-ти януари. На българските екипажи предстоят близо 8000 км. по много тежкото трасе.

"Всичко е осигурено от спонсорите ни още през лятото, така че сме напълно спокойни и може да се съсредоточим върху подготовката ни за състезанието. Платихме всички такси и застраховки, и на 22-ри ноември товарим екипировката и автомобилите на кораба за Южна Америка", каза Христов.

Източник: Automedia
Последни теми
Facebook