BMW работи върху „умна” трансмисия
Публикувано от на 21 септември 2012 | Преглеждания: 1941

Баварците разработват и нова система за отопление на автомобила

Инженерите от BMW разработват нова трансмисия, която ще бъде свързана с навигацията на автомобила. Благодарание на специален контролер тя ще подсказва на скоростната кутия най-подходящата скорост, на която да се движи.
BMW работи върху „умна” трансмисия
Електронното устройство ще взима под внимание няколко параметра, сред които са движение по или срещу наклон, радиус на завой, ограничение на скоростта на даден участът, и ще предава цялата информация на автоматичната скоростна кутия. Тя от своя страна ще избира оптималната предавка, на която да превключи. Всичко това ще доведе до икономия на гориво.
Автомобилите на BMW вече дават възможност на шофьорите да избират няколко режима на работа – „Спорт”, „Еко” или „Комфорт”. Новото ускройство, което ще носи името „Интелектуално управление на мощността”, ще използва навигацията и сензори, монтирани в предната част на машината. Очаква се „умната” трансмисия за първи път да бъде поставена на хибридните модели на BMW.
BMW работи върху „умна” трансмисия
Освен това инженерите на баварците работят и върху инфрачервена система за отопление на автомобила. Според замисъла на техниците, панелите, които ще излъчват енергията, ще бъдат поставени във вратите и под краката на пътниците. За разлика от настоящите системи за отопление, новата ще бъде напълно безшумна, тъй като не използва въздухопроводи и вентилатори. Тя ще дава възможност автомобилът да се затопли за около минута.
В BMW считат, че инфрачервеното отопление може да бъде особено ефективно при хибридите и електромобилите на марката. То ще позволи запазване на енергията и по този начин ще увеличи пробега им само на електричество с около 30 %.

Източник: Automedia
Последни теми
Facebook