Идва новата генерация на BMW M5.
Публикувано от BMWPower-BG.net на 09 март 2010 | Преглеждания: 974
В BMW готвят новото поколение на M5. Най-нови шпионски снимки показват автомобила при зимни тестове.
Новият спортен седан известен с кодовото си обозначение F10M трябва да се появи пред широката публика през следващата година. Най-интересното при него е това, че Баварската фирма ще представи първия М5 с турбодвигател. Решението е част от програмата за подобряване на ефективността и намаляване на разхода на гориво (Efficient Dynamics program).

Идва новата генерация на BMW M5

Шефът на развойната дейност на подразделение „M", Албърт Биерман (Albert Biermann), заявява пред изданието Autocar, че новият двигател ще има с около 20% по-ниски вредни емисии и вместо 344 г/км (както е при сегашното поколение) при новия М5 те ще са в рамките на 275 г/км.

Все още няма официални данни за мощността на двигателя при новия М5, но при Х5 и Х6 той е с мощност 555 к.с. Друга разлика от сегашния V10 при М5 е това, че той предлага максималната си мощност от 500 к.с. при 7750 об/мин, докато при турбоагрегата V8 максималната мощност от 555 к.с. ще бъде налична при малко над 6000 об/мин.

Идва новата генерация на BMW M5

Още по-голяма е промяната при максималния въртящ момент. Според Биерман, при новото поколение на М5 той ще бъде с 30% по-висок от този предлаган от сегашното. Днес максималният въртящ момент при двигателя на М5 е 519 Nm. При новото поколение се очаква максимален въртящ момент от около 680 Nm, който ще бъде наличен още от малко над 1500 об/мин. Биерман заявява, че новият двигател V8 ще има същата реакция на педала на газ, както е и при днешния модел.

Идва новата генерация на BMW M5

Друга важна характеристика на новия М5 е намаляването на неговото тегло. Каросерията ще бъде произведена с много елементи от карбон и фибростъкло. Покривът и капака на багажника ще бъдат от карбон и фибростъкло, най-вече защото са по-малко застрашени от удар и влияят по-малко върху безопасността на пътниците.

Много усилия са отправени и за подобрение на аеродинамиката на автомобила, който прекарва много часове в новия аеродинамичен тунел на фирмата в Мюнхен. Колата ще бъде с пакета Active Aerodynamics, който променя част от решетката на радиатора и затваря част от отворите за въздух на предната броня преди двигателят да е загрял и при по-ниски натоварвания.

Идва новата генерация на BMW M5

Новият M5 ще продължи традицията да има и визуални отлики, правещи го по-агресивен, като ще има и доста повече LED светлини в сравнение със стандартната „петица", която ще бъде на пазара идния месец.

Сериозни промени в сравнение със сегашния М5 ще има и при окачването на новия М5. Предното окачване вече няма да бъде MacPherson, отзад окачването ще бъде многораменно. Амортисьорите (както е и при сегашното поколение) ще бъдат регулируеми, като ще дават възможност на водача да избира различни равнища на комфорт.

Нови ще бъдат и системите за управление на стабилността и traction контрола. Новият M5 ще получи изцяло електрическо усилване на кормилната система, като Биерман казва, че това ще е третото поколение на тази система, което ще подсигури параметри на реакция сравними с тези давани от сегашното хидравлично усилване.

Източник: automedia.bg
Последни теми
Facebook