Формула 1: Фетел лиши Кубица от втора позиция в Австралия.
Публикувано от BMWPower-BG.net на 29 март 2009 | Преглеждания: 1206
Себастиян Фетел (Ред Бул) получи наказание от 10 места по-назад на стартовата решетка в Малайзия другата седмица, заради инцидента с Роберт Кубица (БМВ-Заубер) в Гран при на Австралия тази сутрин. Освен това Ред Бул са глобени и 50 000 долара, заради това, че са казали на Фетел по радиото да остане на пистата на 3 гуми. 

Три обиколки преди финала на Гран при на Австралия, чевъртият Кубица бе видимо по-бърз с твърдите гуми и настигна третия Фетел. Полякът пробва атака от външната страна на завой номер 4, но германецът не отстъпи и след контакт двамата бивши съотборници отпаднаха от надпреварата и се забиха в предпазните огради. На пистата излезе Кола за сигурност, а Фетел продължи на 3 гуми и спря в тревата няколко завоя по-късно. 

Босът на БМВ-Заубер д-р Марио Тайсен е убеден, че катастрофата  е лишила поляка от втората му победа във Формула 1. Според Тайсен темпото на Кубица е било с две секунди по-добро от пилотите пред него, които в този момент изпитваха трудности с меките гуми, и катастрофата му с Фетел го е лишила от атака на първата позиция.

"Фетел спря по-рано в четвърти завой и първото нещо, което си помислих, беше: "Това е откровено засичане." Въпреки това го познавам много добре и не вярвам, че го направи нарочно. Случилото се е много разочароващо за нас и за Кубица, защото той можеше да спечели днес в Австралия с чудесното представяне с твърдите гуми", заяви Тайсен. "Съжаляваме и за Хайдфелд, който бе изхвърлен от пистата още на първия завой. Доволен съм, че показахме добро темпо след несигурното начало на уикенда, което ни дава надежди за следващите състезания", завърши германецът.

"Извинявам се на БМВ и на Кубица. Катастрофата не отне само моите точки, но сложи край и на неговото състезание", заяви Фетел. "Движех се стабилно на втора позиция, но няколко обиколки преди кроя бях застигнат от Кубица, след което се случи и катастрофата. На влизането в завоя бях пред него, но вътре не успях да запазя скоростта. Роберт караше с твърдите гуми и беше много по-бърз от мен. По време на инцидента, той беше вече пред мен, но аз нямаше как да спра или да мина в дясно, защото тогава гумите ми бяха напълно износени. Много съжалявам, защото това сложи край на иначе чудесното състезание, което и двамата направихме днес в Мелбърн. Може би трябваше да го пусна да мине и да запазя сигурната трета позиция, но такъв е животът.

Кубица пък обясни: "Трудно е да се каже кой е виновен. Все пак Фетел опита много оптимистична маневра. Ако това се бе случило на последното състезание на последния завой, в последната обиколка ще го разбера, но сеге сме в първия кръг и точките са важни. Щях да го изпреваря най-много до три завоя, защото бях с 3 секунди по-бърз от него. Жалко наистина".

Източник: formula1.bg
Последни теми
Facebook