Парче от катастрофирал болид провали 10-то място на Върбицалиев.
Публикувано от BMWPower-BG.net на 28 юли 2007 | Преглеждания: 1006

Деветият старт от сериите Формула БМВ - Германия се проведе на холандската писта "Зандворд". Трасето с дължина 4307 метра, 3 леви и 8 дясни завоя, е само на 100 метра от Северно море, което го прави много специфично. Постоянният вятър разнася от близките дюни ситен пясък по пистата. Уикендът започна с много лошо време, 15 градуса и силен вятър - 10 метра в секунда.

На свободната тренировка в петък Върбицалиев направи само 18 обиколки, за които не можа да намери най-правилната линия и съответно най-добрите настройки на своя автомобил. Полпозишънът също не беше успешен за българския пилот. На първия той успя да свали повече от две секунди от времето си, но това му стигна едва за 20-та стартова позиция. Във втория отново бе по-бърз от собственото си време с почти секунда, но остана 21-ви.

За съботния старт времето пощади пилоти и механици, вятърът поспря, но тепературата на асфалта остана само 18 градуса. Още от старта Върбицалиев започна атака и успя да изпревари двама пилоти. После бе по-бърз от от пилотите пред него и започна да ги изпреварва, като стигна до 10-та позиция в шестата обиколка. Точно тогава холандецът Люк Гланздорф се удари, разби болида си и Николай, който беше зад него, мина през отломките. Голямо парче от спойлера на холандеца се закачи на предното крило. Това промени поведението на болида, направи го нестабилен и намали максималната скорост на правата. До края на състезанието нашият пилот се опита да запази позицията си, но по-бавният вече автомобил не му позволи. Той парираше многобройните атаки при преминаването през старт-финалната права и се пазеше добре в завоите. По-късно парчето застана под автомобила и той стана съвсем бавен. Все пак Върбицалиев финишира 6-ти от новаците за "Руки купата" и 14- в генералното класиране.

След този кръг нашият пилот във Формула БМВ - Германия си върна 7-то място при новаците и е само на десет точки от 6-тото място. "Стартирах добре, но ме блокираха в първия завой. След това бях по-бърз от моите конкуренти отпред, но нещо стана с колата, стана неуправляема и бавна на правата и вместо да гледам напред, аз трябваше да се пазя. Чак в закрития парк, след финала, когато попитах моя инжинер какъв е проблемът, и какво са направили със сетъпа, защото работиха до късно предината нощ, той ми показа парчето и всичко стана ясно"- сподели Николай Върбицалиев.

"Коко се справи много-добре до момента, когато закачи това парче за предното крило. Вчера не се класира добре, но с 38 обиколки на това много трудно трасе е невъзможно да се очаква повече. Пропуснатите тестове през зимата и пролетта поради липса на средства ни мъчат много. Почти всички пилоти имат по два тест-дни тук, което значи поне двеста обиколки, а сега вече регламента не позволява тестове през сезона, което ни кара да се учим в движение" - бяха думите на мениджъра Николай Стоянов.

Класиране - Зандворт: 1. Йенс Клингман - Гер.; 2. Дание Кампос-Хил - Исп.; 3. Филип Енг - Ав.


Източник: sportal.bg

Последни теми
Facebook