Внимание: телефонирането зад волана е по-опасно от употребата на алкохол.
Публикувано от BMWPower-BG.net на 11 юли 2008 | Преглеждания: 1118
Да се телефонира по време на шофиране е по-опасно даже от употребата на алкохол.
И нещо още по-изненадващо, това е така дори когато се използва системата hands free. До този извод са стигнали при тест направен в Дания. Изследването е било финансирано и поръчано от ежедневникa Ekstra Bladet и от Датския автомобилен клуб FDM. 
Внимание: телефонирането зад волана е по-опасно от употребата на алкохол
Те признават, че направения тест няма научна стойност, но поне трябва да послужи да се замислим, когато телефонираме зад волана. 

Тестът се състои в това, че осем водачи са телефонирали по време на шофиране. След това същите шофьори са управлявали автомобилите след като са изпили алкохол, с който са превишили съдържанието на 0.5 промила в кръвта, което е позволената граница и в Дания. 

По време на теста в комплекса на FDM в Роскилде, недалеч от Копенхаген, се оказало, че при шофиране и телефониране, водачите „предизвикали" осем „произшествия" на пътя, докато при управление след употреба на алкохол „инцидентите" били шест. И в двата случая хората били зад волана за едно и също време, при едни и същи условия на "натовареност" на трафика. 

„Естествено тестът не е научно обоснован, но резултатите от него трябва да отворят очите на водачите", казва шефът на FDM Томас Мюлер Томсер (Thomas Möller Thomser). 

В много европейски страни, включително и в България, телефонирането по време на управленоие на МПС е забранено. Това обаче може да става с технологията hands free. Тестове като този обаче показват, че макар да не използват ръцете си при телефониране, водачите не са в състояние напълно да се концентрират върху пътната обстановка и едновременно с това да говорят по телефона. 

Според статистиката в Европа през миналата година, почти 19% от катастрофите по пътищата на Стария континент са станали именно заради липса на концентрация от страна на водача.

Източник: automedia.bg
Последни теми
Facebook