Кубица печели трилъра в Канада, първа двойна победа за БМВ, Люис блъска Кими в бокса!
Публикувано от BMWPower-BG.net на 08 юни 2008 | Преглеждания: 843
Пилотът на БМВ-Заубер Роберт Кубица спечели първата си победа във Формула 1, след като финишира първи в супер драматичното състезание на пистата "Жил Вилньов" за Голямата награда на Канада, 7-ми кръг от шампионата. Полякът печели на пистата, на която точно преди година се разби с повече от 200 км/ч и едва не загуби живота си.

Втори край Монреал завърши съотборникът му Ник Хайдфелд и така БМВ записаха първия си успех от както се състезават самостоятелно в Гран при от 2006 година. Това е и първа двойна победа за баварците. Трети остана Дейвид Култард с Ред Бул, а четвърти Тимо Глок с Тойота. Пети финишира Фелипе Маса (Ферари).

Световният шампион Кими Райконен (Ферари) беше блъснат на изхода в бокса от лидера в шампионата Люис Хамилтън (Макларън-Мерцедес) и двамата претенденти за титлата отпаднаха. До този момент британецът водеше стабилно в състезанието. На пистата имаше кола за сигурност, след като спирачките на Адриан Сутил (Форс Индия) се подпалиха, а машината му бе позиционирана на опасно място на пистата. Хамилтън не видя, че светофара на края на бокса свети червено и се заби в задната част на колата на "Айсмен". Кими беше спрял преди ограничителната линия и заедно с Кубица чакаха да светне зелено. Както е известно, в режим на кола за сигурност, само съдиите решават кога да отворят бокса и да разрешат зелен сигнал на изхода му. 

Като цяло състезанието беше изпъстрено с множество инциденти и атрактивни изпреварвания. Фернандо Алонсо с Рено също отпадна, след като се завъртя на един от завоите, а по радиото обясни, че е имал проблем в скоростната кутия. Ферари пък объркаха стратегията на Фелипе Маса и бразилецът трябваше да спира в бока три пъти. Все пак с няколко прекрасни маневри Маса завърши

След победата си днес Кубица излезе начело и във временното класиране с 42 точки!

Източник: formula1.bg

Последни теми
Facebook