Върбицалиев в топ-отбор до края на сезона във Формула BMW.
Публикувано от BMWPower-BG.net на 21 юли 2007 | Преглеждания: 1023

Българинът Николай Върбицалиев ще участва в топ-отбора на "Мюкемоторспорт" до края на сезона във Формула БМВ. Поканата към българина за оставащите състезания идва от "Мюкемоторспорт", който е един от трите най-добри отбора, не само в едномарковия шампионат, но и във Формула 3, ДТМ и сериите "Льо Ман". Собственикът на отбора Петер Мюке наблюдава отблизо младия пилот в последните два старта и след убедителното му представяне сключи предварителен договор с неговия мениджър.

Решението за смяната на тима на Върбицалиев бе взето още в началото на месец май, след втория старт на пистата "Ошерслебен". Подписването на самия договора стана на 2 юли 2007 г. и досега беше държано в тайна от мениджъра Николай Стоянов.

„Имаше доста подробности около договора, но съм щастлив че той вече е факт и Николай ще е на точното място и в точното време. Отсега нататък всичко е в негови ръце, но не е далеч моментът, в който Върбицалиев ще стигне до подиума на най-престижната Формула", заяви лично Стоянов.

В момента Николай е в базата на "Мюкемоторспорт" и се готви за предстоящия старт в неделя на пистата "Нюрбургринг", където ще се проведе поредния кръг от надпреварата в БМВ шампионата, който е част от подгряващите серии на състезанието за "Голямата Наградата на Европа " във Формула 1. В тази връзка централата на "БМВ Моторспорт" и ФИА излязоха със съвместно комюнике, че шампионатът за млади пилоти от следващата година става европейски и ще е неотменна част от програмата на Формула 1 на стария континент.

След този старт Върбицалиев остава за поредните физиологични и физически изследвания в центъра на БМВ Моторспорт в Леверкузен и ще се готви за следващия старт на пистата "Зандворт" в Холандия в края на месеца.

"Мюкемоторспорт" е известно име в цяла Eвропа. Самият Мюке-старши е трикратен Европейски шампион по автокрос и независимо от възрастта си - 61 години продължава да се състезава в шампионата на ФИА за "Хисторикал кар" и да жъне победи. За неговия отбор в близкото минало са карали известни пилоти като Кристиян Клийн, Себастиян Фетел, Петер Мюке и др.

Във фабриката за подготовка на спортните автомобили край Берлин работят около 150 човека, които подготвят трите автомолила за немския туристически шампионат ДТМ на Матиас Лауда /син на Ники Лауда/, Даниел Ла Роса и Сузи Стодърт. Освен тези известни имена за отбора се състезават два болида в шампионата "Формула 3" Евросериите - швейцарецът Себастиян Боеми и Едоардо Пископо, съответно "Руки" шампион за 2006 във Формула БМВ и Формула Рено 2000. Многонационалният отбор се допълва от четирима съотборници на Върбицалиев - бразилецът Педро Бианчини, австриецът Филип Енг, и германците Кевин Мироха и Маркус Помер.

Източник: sportal.bg

Последни теми
Facebook