BMW осъди две китайски компании за кражба
Публикувано от на 20 декември 2016 | Преглеждания: 5275

Азиатците задигнали логото на германския гигант, прецени съдът в Шанхай

Две китайски компании бяха осъдени да платят 432 000 долара на BMW за това, че са използвали марката и логото на германския автомобилен производител без позволение. Решението е на съда в Шанхай, а това е един от малкото успехи на западна компания в борбата с интелектуалното пиратство в Китай. 

BMW осъди две китайски компании

Китайски модел, носещ подозрителна прилика с първата генерация на BMW X5

Според вестник Shanghai Daily, Легин Жу, основател на една от осъдените компании, е нарушавал правата на BMW още от 2008 година. Жу е регистрирал компания, чието име на китайски се превежда буквално като „Германска BMW Група Холдингс Лимитед”, след което е купил марката BMN и я е регистрирал на свое име. Накрая Жу и компанията му създали лого на BMN, което се оказало точно копие на емблемата на BMW.

Другата компания - Chuangjia, която няма връзка с първата, пък се занимава с дрехи и аксесоари. Тук мениджърите и дизайнерите използвали лого, което година след година било променяно с малко и накрая заприличало едно към едно на емблемата на BMW. Марката и логото били използвани за най-различни стоки, но основно дрехи, обувки и дамски чанти.

Съдът в Шанхай, който гледа дела за интелектуална собственост, е мотивирал решението си с „нерегламентирано използване на популярността на BMW” за облагодетелстване на осъдените. 

Китайската автомобилна индустрия е печално известна с десетките копия на популярни модели, които всяка година се появяват, произвеждани от неизвестни за европейците и американците компании. Тези автомобили никога не напускат пределите на Китай, но поразително приличат на различни модели на BMW, MINI или Range Rover, например.

Източник: Automedia
Последни теми
Facebook