BMW 530e iPerformance- Най-успешният бизнес седан на света вече и като Plug-in хибрид
Публикувано от auto-press.net на 20 декември 2016 | Преглеждания: 5233

BMW 530e iPerformance- Най-успешният бизнес седан на света вече и като Plug-in хибрид

Източник: www.bmw.bg

Само няколко седмици след старта на най-новото поколение на най-успешния бизнес седан на света от март 2017 г. BMW Серия 5 се допълва и с Plug-in хибриден вариант. Като спортна лимузина BMW 530e iPerformance комбинира типичната за марката динамика на управлението с възможността за електрическо шофиране при нулеви локални емисии: разходът от 1.9 л/100 км отговаря на СО2 емисии от 44 г/ км. Като най-иновативният автомобил от своя клас BMW 530e iPerformance предлага всички асистиращи системи на BMW Серия 5; те са на разположение и в режим eDrive. Освен това на разположение е и пълната гама от оборудване за комфорт и високи качества за дълги пътувания включително напълно пригоден за пътешествия багажник. Задвижването комбинира иновативната технология BMW eDrive с един BMW TwinPower Turbo бензинов двигател в един изключително ефективен и динамичен Plug-in хибрид, който перфектно подхожда на характера на новото BMW Серия 5: динамичен, комфортен и ефективен. Допълнителното означение iPerformance за всички Plug-in хибридни модели подчертава трансфера на ноу-хау от BMW i към автомобилите на основната марка. Като шести модел BMW 530e iPerformance разширява това успешно на пазара портфолио.



Разгръщане на мощността като при двигател с вътрешно горене с голям работен обем

Модерният електромотор на задвижването BMW eDrive развива 70 кВт/ 95 к.с. и максимален въртящ момент от 250 Нм, а четирицилиндровият бензинов двигател развива 135 Вт/ 184 к.с. и 320 Нм. С това задвижване BMW 530e iPerformance има ниските емисии на СО2 от само 44 г/ км. Системната мощност от 185 кВт/ 252 к.с. и максималният въртящ момент от 420 Нм ускоряват BMW 530e iPerformance за 6.2 секунди от 0 до 100 км/ ч и позволяват развиването на максимална скорост от 235 км/ ч. При реални условия може да бъде постигнат пробег от до 650 километра. В чисто електрически режим BMW 530e iPerformance може да измине до 50 километра. Максималната скорост при чисто електрическо задвижване е 140 км/ ч. Електромоторът и двигателят с вътрешно горене задвижват задните колела на лимузината чрез серийната осемстепенна трансмисия Steptronic. Благодарение на разполагането на електромотора пред трансмисията всички предавателни числа се ползват и при чисто електрическо задвижване. По този начин вече не е необходим преобразувател на въртящия момент, което до голяма степен компенсира допълнителното тегло на допълнителните компоненти на задвижването. Високоволтовият акумулатор от литиево-йонни клетки с общ капацитет от 9.2 кВтч е монтиран компактно под задната седалка и е оборудван с ефективно течностно охлаждане с интегриран нискотемпературен кръг. Благодарение на тази умела интеграция BMW 530e iPerformance разполага с вместимост на багажника от над 410 л и равен товарен под. Докато BMW 530e iPerformance е паркирано, високоволтовият акумулатор може да бъде зареден напълно от конвенционален домакински контакт за по-малко от 5 часа, а от BMW i Wallbox (зарядна мощност 3.7 кВт) за по-малко от 3 часа.



Дискретна визуална диференциация отвън и отвътре

Познавачите могат да разпознаят иновативната задвижваща техника на новото BMW 530e iPerformance по дискретните визуални акценти. Най-характерните елементи на Plug-in хибридния вариант са сините междинни пластини на бъбрековидната радиаторна решетка, сините капачки на главините на колелата, разположената отляво между арката на предния калник и предната колона букса за зареждане, емблемите eDrive на задните колони и естествено надписа 530e на капака на багажника. При отваряне на вратите погледът на пътниците попада върху осветените бленди на лайстните на праговете с надпис eDrive и продължава към интериора, който при всички варианти на бизнес-седана е продължение на спортно-елегантния характер на външния дизайн. BMW 530e iPerformance е оборудвано допълнително с бутон eDrive на средната конзола, както и специфичен дизайн на уредите на арматурното табло пред водача и на централния информационен дисплей.



BMW eDrive работи индивидуално и предвиждащо

Чрез бутона eDrive работата на BMW eDrive в допълнение към настройките SPORT, COMFORT и ECO PRO на Контрола на шофирането може да бъде адаптирана към съответното ползване на автомобила. На разположение са три режима на шофиране: AUTO eDRIVE, MAX eDRIVE и BATTERY CONTROL. При всички ситуации на пътя AUTO eDRIVE осигурява оптимално взаимодействие между двигателя с вътрешно горене и електромотора и позволява чисто електрическа максимална скорост от 90 км/ ч. като базова настройка този режим се активира автоматично при всеки нов старт на автомобила. В режим MAX eDRIVE BMW 530e iPerformance се движи чисто електрически. За тази цел се ползва пълната мощност на електрическото задвижване и е възможна максимална скорост от 140 км/ ч. Но стартирането на двигателя с вътрешно горене е възможно по всяко време чрез кикдаун положението на педала на газта, когато има нужда от допълнителна мощност, например при изпреварване. В режим BATTERY CONTROL водачът винаги има възможност ръчно да настройва нивото на заряд на високоволтовия акумулатор. Като стойност може да бъде зададена областта между 30 и 100%на максималното ниво на зареждане, като по този начин чисто електрическото шофиране се резервира за по-късен етап. Интелигентното управление на акумулатора на BMW 530e iPerformance поддържа нивото на заряд на високоволтовия акумулатор константно на избраното ниво или го вдига до настроена по-рано стойност, като при това електромоторът работи като генератор. Така в режим BATTERY CONTROL е възможно запасите от електроенергия да бъдат пестени или дори повишени по време на шофиране по магистрала например, за да може последващото движение в града да бъде при нулеви локални емисии.



Още по-интуитивно управление с iDrive от най-ново поколение

Също като при всички други модели на новото BMW Серия 5 навигацията, телефона, развлекателните предложения и функциите на автомобила могат да бъдат управлявани върху опционалния 10.25-инчов монитор с висока разделителна способност не само чрез контролера на iDrive, но и чрез директно докосване на съответните повърхности на дисплея, както и чрез интелигентния гласов асистент. Друга възможност за управление е BMW управлението с жестове - то реагира на обикновени движения на ръката или пръста.



На разположение са всички асистиращи системи и оборудвания

При новото BMW 530e iPerformance няма никакви ограничения по отношение на избора на оборудване. По желание водачът може да получава подкрепа от всеобхватни асистиращи системи, които могат да бъдат ползвани и в режим eDrive. Такива са например асистентът при избягване на препятствие, предупреждението за напречен трафик, асистентът при смяна на лентата, както и активното предупреждение при смяна на лентата, което при опасност от сблъсъци се намесва чрез кормилното управление. Опционалният активен автопилот (ACC) и асистентът за поддържане на лентата разполагат с нови функции. Сред тях е възприемането на ограниченията на скоростта, което Speed Limit Assist предоставя на активния автопилот, като водачът може да ги адаптира в диапазона +/– 15 км/ ч. С това BMW 530e iPerformance се приближава още повече до автоматизираното шофиране. Това важи и за асистента при завиване и водене в лентата; от покой до 210 км/ ч автомобилът подпомага водача при поддържането на дистанцията, ускорението, спирането и воденето в лентата.



BMW Connected Onboard: персонализираният стартов екран

С въвеждането на BMW Connected в САЩ и Европа през 2016 г. BMW представи цялостна дигитална концепция, която подпомага индивидуалната мобилност. На базата на гъвкава платформа, Open Mobility Cloud, BMW Connected интегрира автомобила чрез множество точки за достъп като iPhone, Apple Watch, смартфони с операционна система Android и Smartwatch в дигиталния свят на потребителя. С новото Серия 5 Седан се въвеждат и нови функции: например BMW Connected Onboard. На монитора в автомобила се изобразява персонализирана информация като следващата цел в навигационната система, очакваното време за пристигане и актуалната метеорологична обстановка за желаната крайна точка. За тази цел BMW Connected прехвърля личния дневен ред от смартфона директно в автомобила. На онези, които често шофират в центровете на градовете с непрегледен трафик, Surround View и 3D View предлагат сигурността винаги да виждат зоната около своето BMW Серия 5. Системата показва изображение на собствения автомобил от перспектива „птичи поглед“, както и триизмерна картина на случващото се на пътя. С Remote 3D View, което е интегрирано в BMW Connected, можете да видите триизмерно изображение на зоната около автомобила на своя смартфон. Това позволява контролиран поглед към собствения паркиран автомобил от всякакво разстояние. Изображенията се предават до крайното устройство чрез мобилна връзка.



Комфортно паркиране : ParkNow и On-Street Parking Information

В новото BMW 530e iPerfomance водачът по всяко време има достъп до предложения като ParkNow за дигитално резервиране и заплащане на паркоместа или до въведената при новото BMW Серия 5 технология On-Street Parking Information. Въз основа на локален прогнозен модел системата изчислява вероятните възможности за паркиране в определени квартали на града и ги показва на водача на дисплея.



Връзка с мейла ви чрез Microsoft Exchange

С интегрираната функция Microsoft Exchange BMW е първият автомобилен производител, който предлага та потребителите на Microsoft Office 365 сигурна връзка със сървъра за обмяна и обработка на имейли, въвеждания в календара и списъците с контакти. Това осигурява пълна интеграция и възможност да работите продуктивно и по време на движение. Адресите на срещите могат да бъдат прехвърлени директно в навигационната система, а при свързан мобилен телефон и телефонните номера за контакти.



Шести модел с допълнителното означение iPerformance

Също като при M Performance моделите, които показват връзката между основната марка BMW и BMW M, BMW демонстрира трансфера на ноу-хау от BMW i към автомобилите на основната марка чрез допълнителното означение iPerformance за всички Plug-in хибридни модели. Преди BMW 530e iPerformance бяха представени иновативните BMW 225xe iPerformance, BMW 330e iPerformance, BMW X5 40e iPerformance, BMW 740e/740Le iPerformance, както и предлаганото само в BMW X1 xDrive 25Le iPerformance. Така BMW предлага богата гама от модели, която се простира от компактния до луксозния клас. Новото BMW 530e iPerformance разширява това портфолио като шести модел, ще го последват и други модели.

Източник: auto-press.net
Последни теми
Facebook