Световна премиера на BMW Art Car на Джон Балдесари на Art Basel в Маями Бийч 2016
Публикувано от auto-press.net на 05 декември 2016 | Преглеждания: 664

Световна премиера на BMW Art Car на Джон Балдесари на Art Basel в Маями Бийч 2016

Източник: www.bmw.bg

BMW Art Car на Джон Балдесари отпразнува своята световна премиера на 30 ноември, VIP премиерният ден на тазгодишния Art Basel в Маями Бийч. Деветнадесетият автомобил от BMW Art Car Collection е създаден от американския майстор на концептуалното изкуство и бе представен в рамките на ексклузивен прием в Ботаническата градина на Маями Бийч в присъствието на художника, както и на Лудвиг Вилиш, Президент и Главен изпълнителен директор на BMW Северна Америка и Йенс Маркард, Директор на BMW Motorsport. BMW M6 GTLM на Джон Балдесари, състезателен автомобил с мощност от 585 к.с., ще бъде достъпен за широката публика до края на Art Basel. Следвайки 40-годишната традиция на BMW Art Cars, „скулптурата на колела“ на Балдесари ще докаже възможностите си на състезателната писта в Дайтона на 28 и 29 януари 2017 г. в рамките на Rolex 24 на пистата Дайтона.

Лудвиг Вилиш, Президент и Главен изпълнителен директор на BMW Северна Америка: „За нас е чест днес да добавим новият шедьовър от Джон Балдесари в BMW Art Car Collection. Като един от най-важните съвременни артисти днес Джон се присъединява към групата на артисти като Калдер, Хокни, Уорхол и Куунс, които допринесоха за тази колекция през изминалите 40 години. С комбинацията от цветове, форми и шрифтове Балдесари е останал верен на стила си – а резултатът задължително трябва да се види, както в музея, така и на състезателната писта в Дайтона в началото на следващата година.“



BMW Art Car #19 на Джон Балдесари

„Досега съм създал само една единствена творба, която включва автомобил, и това бе картина на такъв. Затова при проекта BMW Art Car навлезнах в непознат терен, и то не само по отношение на субекта, но и защото преминах от двуизмерното към триизмерното изкуство. Предизвикателство, на което аз наистина се насладих! Идеите просто извираха от мен: например червената точка на покрива, която се вижда само отгоре, „FAST“ от едната страна и изображението на автомобила - от другата. Харесва ми двусмислието от едновременното въздействие на дву- и триизмерността. Ако гледате на автомобила като на икона на съвременното изкуство, то моята концепция е игрива сатира, но в същото време извежда на преден план и някои от моите запазени марки. Може да се каже, че BMW Art Car категорично е типичен Балдесари и е най-бързата творба, която съм създавал някога!“ – Джон Балдесари.

Като легенда в арт сцената на Лос Анджелис при 19-я BMW Art Car Джон Балдесари се връща към известни запазени марки на своите художествени творби. При оформлението на автомобила американският художник ползва наложили се методи и създава иконична творба, която по уникален начин комбинира креативните практики от последните 50 години. Като заклет минималист той работи само с червен, жълт, син и зелен цвят и поставя познатите си акценти с монохромните точки и по M6 GTLM. Ироничната игра на Балдесари с многоизмерността на състезателния автомобил като художествен обект се демонстрира особено впечатляващо от графичното отражение на автомобила отстрани. С „FAST“ като централен типографски елемент художникът пренася навън и мощността на своя BMW Art Car и я прави визуално видима както за зрителите на състезателната писта, така и за посетителите в музея.

Джон Балдесари ръководи проектирането на 19-я BMW Art Car, която бе изпълнена с помощта на екип от инженери на BMW в началото на ноември в BMW Body & Paint Training Center Запад в Окснард, Калифорния



BMW M6 GTLM на състезателната писта

BMW M6 GTLM отпразнува премиерата си през януари 2016 г. на международната писта Дайтона. Автомобилът се представи блестящо още при първото си състезание и се класира на пето място. На същото място на 28 и 29 януари 2017 г. 19-ят BMW Art Car ще се изправи срещу конкурентите си на състезателната писта при легендарното 24-часово състезание на Дайтона. Автомобилът ще се състезава за BMW Team RLL, който участва в шампионата WeatherTech SportsCar (IWSC) на Международната асоциация по моторни спортове. От 2009 г. BMW Team RLL е завоювал 5 титли и 12 победи заедно с BMW Motorsport Северна Америка. Първият сезон за BMW M6 GTLM също премина успешно. Автомобилът записа три класирания на почетната стълбица в Себринг, Уатйинг Гален и Роуд Америка. Регистрираните успехи ще продължат и през 2017 г. Зад волана на BMW Art Car ще се редуват Бил Ауберлен (САЩ), Александер Симс (Великобритания), Аугусто Фарфус (Бразилия) и Бруно Щренглер (Канада).

„За нас е голяма чест да стартираме с 19-я BMW Art Car на състезателната писта – и то на толкова изпълнено с традиции събитие като 24-те часа на Дайтона. Дизайнът на BMW M6 GTLM е наистина уникален. Ние ще дадем най-доброто от себе си, за да може това произведение на изкуството на колела да бъде не само визуален акцент, но и да постигне успех на състезателната писта,“ каза Директорът на BMW Motorsport Йенс Маркард.

Източник: auto-press.net
Последни теми
Facebook