BMW Group продължава да развива успешната концепция BMW i Ventures и увеличава сътрудничеството си със стартъпи
Публикувано от auto-press.net на 29 ноември 2016 | Преглеждания: 642

BMW Group продължава да развива успешната концепция BMW i Ventures и увеличава сътрудничеството си със стартъпи Източник: www.bmw.bg

+++ Собствен рисков фонд с до 500 милиона евро за 10 години
+++ Инвестиции в много области
+++ По-висока независимост
+++ Присъствие в стартъп центъра на Силициевата долина

BMW Group продължава да развива успешната концепция на своя рисков капитал и за тази цел залага на фонд за рискови инвестиции в размер на 500 милиона евро за период от 10 години. Това позволява инвестиции на BMW i Ventures в разширени области , например автономното шофиране или дигитализацията, и осигурява допълнителен достъп до технологиите на бъдещето. BMW i Ventures, който е основан през 2011 г. в Ню Йорк с първоначален капитал от 100 милиона долара, мести своето седалище в Силициевата долина, най-важният център за стартъпи в САЩ. Благодарение на високата си самостоятелност подразделението за рисков капитал може за в бъдеще да взима бързи решения за инвестиции и по този начин да привлича успешни и многообещаващи стартъпи в международен мащаб.

Инвестициите в стартъпи се доказаха като многообещаващи както в икономическо, така и в стратегическо отношение и създават устойчива стойност за BMW Group. BMW i Ventures подразделението, създадено като част от BMW i, подчертава ролята на BMW i като източник на иновации в BMW Group и гарантира, че компанията е технологичен пионер. С разширяването на BMW i Ventures BMW Group прави следващата последователна стъпка към реализирането на стратегията си Number ONE > NEXT.

„Днес иновациите все повече идват от стартъп компаниите. Рисковите капитали ни позволяват да разгърнем този потенциал още в ранна фаза. За да постигнем това, сега даваме на BMW i Ventures значително по-широка база и ще разширим ангажираността си в Европа и Азия, както и в новото си седалище в Силициевата долина“, казва Петер Шварценбауер, член на Управителния съвет на BMW AG, отговарящ за MINI, BMW Motorrad, Rolls-Royce и следпродажбената дейност. „Атмосферата на пълна откритост и на обмяната на идеи, която характеризира стартъп сцената, е изключително обогатяваща за иновационен лидер като BMW“, допълва той.

Дейността, свързана с рисковите капитали, на BMW Group е базирана на обмяна в две направления:

Отвън-навътре: Миноритарното участие на BMW i Ventures в най-добрите и иновативни стартъпи осигурява на BMW Group външен достъп до иновации и така гарантира технологичната лидерска роля на концерна.

Отвътре-навън: BMW i Ventures не само подпомага финансово стартъпи, но и предоставя вътрешни, немонетарни ресурси или т.нар. „умен капитал“, като например техническа експертиза и достъп до мрежата на наложил се в световен мащаб партньор.

„Мобилността на бъдещето и на нашия бранш се определя от все по-бързата технологична промяна. Всеки който иска да има успех, трябва да моделира тази промяна и да има достъп до най-добрите идеи“, казва Клаус Фрьолих, член на Управителния съвет на BMW AG, отговарящ за разработките. „С BMW i Ventures ние сме близо до новаторите в най-различни области и техните иновации. Преимуществото за нашите партньори е в това, че им предлагаме достъп до 100-годишен опит в автомобилното производство и решаването на сложни въпроси и процеси. Заедно можем да ускорим промените и развитието“, допълва Фрьолих.

В бъдеще BMW i Ventures ще работи самостоятелно и под ръководството на два управляващи партньора – Улрих Куай и Уве Хиген, и ще докладва за своята дейност на Управителния съвет на BMW Group, съставен от трима члена от Борда на директорите и ръководителя на отдел „Корпоративно планиране и продуктова стратегия“. По този начин BMW i Ventures ще получи висока самостоятелност, за да може да взима бързо инвестиционни решения, според нуждите на индустрията.

„Ние се занимаваме с постоянно увеличаващ се спектър от теми, далеч отвъд автомобилното производство. За тази цел трябва да сме готови да тръгнем и по нови пътища и да инвестираме в многообещаващи създатели на иновации“, казва д-р Фридрих Айхинер, член на Управителния съвет на BMW AG, отговарящ за финансите.

BMW i Ventures допреди се е фокусирал върху мобилните услуги и електромобилността, а сега ще бъде разширен, за да покрие целия спектър от иновации в BMW Group във всички сфери по стратегията Number ONE > NEXT, дори тези отвъд класическото автомобилостроене. Бъдещите полета на дейност ще се концентрират върху „Всеобхватна технология и дигиталната автомобилна технология“, „Мобилност и дигитални услуги“, „Потребителско преживяване“ и „Съвременни продуктови технологии“.

BMW i Ventures е създаден през 2011 г. със седалище в Ню Йорк в рамките на новата стратегическа насоченост на BMW Group успоредно с бизнес направлението за мобилни услуги като част от подмарката BMW i. От основаването си BMW i Ventures успешно е реализирал над 15 различни инвестиции в стартъпи, свързани с мобилността.

Така например от 2014 г. BMW i Ventures държи миноритарно дялово участие в базирания в Сан Франциско технологичен стартъп RideCell. От април тази година RideCell като системен партньор на ReachNow, премиум услугата за споделени автомобили на BMW Group в САЩ, е отговорен за IT-платформата и всички клиентски интерфейси, през които минават резервациите и разплащанията.

Друг пример е Chargepoint със седалище в Кембъл, Калифорния, която също е фирма от портфолиото на BMW i Ventures. Chargepoint, със своите над 31 000 зарядни станции, успешно си партнира с ChargeNow, услуга на BMW Group, която осигурява лесен достъп до постоянно разширяващата се мрежа от обществени станции за зареждане. В съвместен проект с BMW и още един производител Chargepoint е инсталирала 95 станции за бързо зареждане на Източното и Западното крайбрежие на САЩ.

Най-новата инвестиция на BMW i Ventures е позиционираната в Силициевата долина Carbon3D , която вече отразява разширения фокус на подразделението за рискови капитали и осигурява достъп на BMW Group до ползването на 3D печат при производството на части за автомобили.

Източник: auto-press.net
Последни теми
Facebook