Германските гиганти уплашени от Тръмп
Публикувано от на 09 ноември 2016 | Преглеждания: 1918

Новият президент се закани да въведе вносни мита от Мексико, където заводи имат не само VW, Daimler и BMW, но и GM и Ford

Избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ може да има подчератно негативен ефект върху германската автомобилна индустрия, коментираха и шефът на Volkswagen Матиас Мюлер, и VDA - асоциацията на местните производители.

Републиканският кандидат, който изненадващо спечели вота снощи, по време на кампанията се закани да наложи мита върху вноса на автомобили от Мексико, за да защити американската индустрия. Volkswagен има два мексикански завода, BMW в момента строи своя мощност там. Любопитното е, че фабрики на мексиканска земя имат също американските гиганти GM (4), Chrysler и Ford (по 3), както и Nissan и Honda.


Германските гиганти уплашени от Тръмп
Мексиканският президент Енрике Пеня на посещение в завода на VW в Силао през 2013


"Притеснително е, че под управлението на новия президент САЩ ще се фокусират главно върху собствената си икономика, за сметка на международните търговски потоци и взаимоотношения", се казва в изявлението на VDA, цитирано от Automotive News. Акциите на европейските производители загубиха средно 2.6 от стойността си след изборните резултати.
 
В момента в Мексико се произвеждат една шеста от всички автомобили за северноамериканския пазар, но при изграждащите се мощности капацитетът на страната ще достигне до една четвърт към 2020. Тръмп направи изявлението си в отговор на решението на Ford да премести линиите за всичките си компактни модели южно от границата.


Германските гиганти уплашени от Тръмп
Ford има 3 завода в Мексико - колкото Chrysler и с един по-малко от GM


Инвестицията на BMW в мексиканския завод в Сан Луис Потоси е общо 2.2 милиарда долара. Audi пък буквално преди месец откри своя завод в Сан Хосе Чиапа, на стойност 1.3 милиарда долара. Daimler планира през 2018 да започне да сглобява автомобили Mercedes в новия си мексикански завод (джойнт-венчър с Renault-Nissan) на стойност 1 млрд. долара.

 

Източник: Automedia
Последни теми
Facebook