BMW призна за провал на карбоновата революция
Публикувано от на 31 октомври 2016 | Преглеждания: 698

Компанията отлага масовото използване на скъпия материал в моделите си

Намеренията на BMW да използва евтин карбон в своите масови модели се отлагат за неопределен период, но в компанията не губят надежда, че един ден това ще се случи. Това съобщава агенция Reuters, която се позовава на свой източник в баварския концерн.
BMW призна за провал на карбоновата революция


Преди 3 години BMW показа електромобила i3, в чиято конструкция (на първата снимка) се залагаше на въглеродни нишки. Досега този материал бе използван само за суперколи, но сега за първи път се появи при малък градски хечбек. Разработката на евтиния карбон струваше повече от 2 млрд.на баварците и в концерна бяха оптимисти, че до няколко години той ще може да бъде използван и при останалите техни модели.

Твърдеше се, че новата модулна платформа CLAR, която дебютира при последната генерация на 7-Series, ще бъде щедро снабдена с карбон. Същото шаси се използва и за новата 5-Series, както и за бъдещата 3-Series, което трябваше да даде огромно предимство на производителя от Мюнхен.

Нещата обаче не се получиха и още преди дебютира на BMW 7-Series (G11/G12) се оказа, че наличието на карбон при CLAR (на втората снимка) е много по-малко, отколкото при i3. Ако при електромобила от този материал бяха направени основни агретати, които непрекъснато са под напрежение, при „седмицата” той бе използван единствено за подсилване, докато носещата структура бе изготвена изцяло от метални сплави.


BMW призна за провал на карбоновата революция
Дебютиралата по-рано този месец 5-Series на свой ред се оказа напълно лишена от карбонови детайли, което породи много въпроси, на които BMW трябваше да отговаря. Оказа се, че новият „евтин” карбон всъщност не е толкова евтин и по тази причина ръководството на баварците се е насочило съм традиционни методи за намаляване на теглото като алучиниеви сплави и вискоякостна стомана.

„Това съвсем не означава, че се отказваме от използването на карбон – дори напротив, ще увеличим изследванията ни в това направление и очаквам съвсем скоро да имаме конкретни резултати”, коментира Оливер Ципзе, който отговаря за производството в BMW.

Според данни на Reuters дори използването на новия вид карбон, който представлява детайли от комбинация от въглеродни нишки и неструктуриран армиран материал, излиза около 16 пъти по-скъпо от стандартна стомана. Затова и в BMW да принудени са продават своя i3 на по-висока цена, което се отразява на търсенето. Статистиката посочва, че за първите 9 месеца на годината в САЩ продажбите на електромобили са се увеличи с 16,1%, но тези на BMW i3 са паднали с 27%. Това може да доведе и до спиране на модела, тъй като той носи сериозни загуби на концерна.

Снимки: BMW

Източник: Automedia
Последни теми
Facebook