Лондон чака BMW да го спаси от Brexit
Публикувано от на 25 октомври 2016 | Преглеждания: 1755

Най-големите автомобилни заводи на Острова може да мигрират на континента, ако не бъде постигнат компромис

Много британци, включително и на високо управленско ниво, разчитат на BMW и останалите големи германски индустриални компании да им издействат по-изгодни условия за прословутия Brexit, отбелязва The Observer.
 

 Лондон чака BMW да го спаси от Brexit


Теорията гласи, че германският бизнес е заинтересован да запази свободната търговия с Острова и ще задейства могъщите си лобита, за да повлияе на Ангела Меркел. BMW e начело в този списък заради заводите си във Великобритания - този в Оксфорд, където се произвежда MINI (и който е най-големият промишлен работодател в графство Оксфордшър) и този в Гудууд, където е базирана другата дъщерна компания на германците - Rolls Royce.

 

Големият въпрос около Brexit е дали правителството в Лондон ще успее да убеди европейските си партньори да запази режима на свободна търговия, като същевременно се откаже от свободното движение на хора - главната причина за отрицателния вот в референдума. До момента Меркел и останалите лидери на ЕС са категорични, че подобен "мек" Brexit е невъзможен и че свободната трудова миграция е задължително условие за участие в общия пазар.


Ако Великобритания загуби достъпа си до европейския пазар, това ще е пагубно за промишления й сектор. Компании като BMW и Nissan ясно намекнаха, че при такова развитие ще изтеглят производствата си от Острова. Във финансовия сектор също се очаква масов отлив на компании от лондонското Сити в полза на Франкфурт.


Лондон чака BMW да го спаси от Brexit

   Заводът на Nissan в Съндърланд, който в годините на кризата произвеждаше повече автомобили от цяла Италия

 

Няма съмнение, че германският бизнес е заинтересован от оставането на Великобритания в обединена Европа, коментира The Economist. Страната е третият най-голям експортен пазар на Германия (след САЩ и Франция) и близо 750 000 работни места зависят от тази търговия. Но цитираната теория подценява няколко обстоятелства. Първо, Ангела Меркел далеч не е толкова зависима от промишлените лобита, колкото бе предшественикът й Герхард Шрьодер (наричан Genosse der Bosse, Другарят на босовете). И второ, самите лобита не са сигурни, че биха подкрепили компромис в полза на англичаните. "Ние сме поне толкова заинтересовани да опазим целостта на ЕС, колкото и да не загубим британския пазар", коментира пред The Economist Матиас Висман, президентът на Германската асоциация на автомобилната промишленост. "Всъщност опазването на ЕС е на първо място".

 

Ако Великобритания стигне до "твърд" вариант на Brexit, това ще размести сериозно картите в европейската автомобилна индустрия. Според някои източници BMW вече обмисля варианти да прехвърли MINI в Холандия и евентуално във втора локация в Централна или Източна Европа. Nissan също ще има интерес да измести на континента поне част от производството си в Съндърланд, надхвърлящо половин милион автомобила годишно. "Още не мога да коментирам", призна изпълнителният вицепрезидент на Nissan Тревър Ман в интервю за предаването "КОЛЕЛА". "Първо, не знаем дали Brexit изобщо ще се случи. Това зависи от политицитe. Ще трябва да изчакаме развитието на нещата и да решаваме в движение".


Лондон чака BMW да го спаси от Brexit

 Цялото интервю с Тревър Ман можете да видите в "КОЛЕЛА" по Bulgaria ON AIR в събота, 29 октомври, от 15:00 часа.

 

 

Източник: Automedia
Последни теми
Facebook