Овца във вълча кожа? Тестваме BMW 330e (видео)
Публикувано от на 20 октомври 2016 | Преглеждания: 1030

Баварец, който се зарежда от контакта, звучи като предателство към историята на марката. Но всъщност ни най-малко не е

Това на пръв поглед най-обикновено BMW Серия 3 всъщност крие страшна тайна.

За закоравелите фенове на марката то е същото като концерт на Майли Сайръс за Светия синод. Защо ли? Защото под съблазнителната му външност се крият електромотор и батерии. Това 330е на практика е първата "тройка" - plug-in хибрид. Прави ли го това овца във вълча кожа? Всъщност не.


 

НА ТЕОРИЯ 330е ЗВУЧИ много смислено: имате батерия, която може да задвижва колата само на електричество за около 40 километра, така че да не харчите и капка бензин пред седмицата, пътувайки до работа. И в същото време имате чудесен бензинов мотор, с който можете да стигнете до морето бързо, приятно и без шестчасови прекъсвания за зареждане.

Което е чудесно, но хората не си купуват BMW заради теорията. Избират го заради практиката. И по-точно заради онова специфично, гъделичкащо усещане за пъргавина, което никоя друга марка не може да ви даде.

Така че въпросът днес е, от гледна точка на практиката, дали това 330e е истинско BMW. За да не ви държим в напрежение, отговорът е: и още как!

ПЪРВО, ЗА РАЗЛИКА ОТ ВСИЧКИ сходни хибриди тук двата мотора задвижват един и същи двигателен мост. Можете ли да познаете кой? Точно така, задния. Това си е истинска "тройка" със задно предаване, а електрическата половина от системата ни най-малко не отнема от динамиката му.

Електромоторът, с мощност 88 конски сили, е вграден в скоростната кутия. Сами определяте как ще го ползвате: дали в автоматичен режим, когато колата преценява кога да включи бензиновия мотор, или в положение Maximum E-drive, при което тази "тройка" върви само на ток. Имате и трето положение, при което системата ползва предимно бензиновия мотор и се стреми да съхрани заряда на батерията.


ДВИЖЕНИЕТО САМО НА ЕЛЕКТРИЧЕСТВО в никакъв случай не е някакво лишение. Тъкмо напротив: въртящият момент на електромотора идва на практика в секундата, в която натиснете газта. Което означава, че нахалникът, който иска да ви изпревари от лентата за десен завой на светофара, няма никакви шансове. На ток колата развива почти 100 километра в час. А безшумното придвижване до голяма степен смекчава наситената омраза, която иначе собствениците на мощни спортни коли предизвикват по градските улици.

Батерията, скрита под пода на багажника, е само 7.6 киловатчаса. В което също има логика, защото така тя е сравнително компактна, не тежи прекалено и се зарежда бързо - два часа от специалното стенно зарядно, което получавате с колата, или малко над три часа от обикновен контакт.

Овца във вълча кожа? Тестваме BMW 330e (видео)

ПЪК И ТАКА ВИ ОСТАВЯ ШАНС да се порадвате на чудесния двулитров турбомотор с неговите 184 коня. В спортен режим двата двигателя обединяват сили и ви дават обща мощност от 252 конски сили, а ускорението 0-100 км/ч отнема само 6.1 секунди - само с две десети по-бавно от 328i. И най-опасните BMW фанатици няма да намерят възражения срещу звука, с който е съпроводено то.

Нека обаче ви предупредим, че обявеният от BMW среден разход от 2.1 литра/100 км няма никакъв смисъл. В зависимост от това как ползвате колата, тя може да ви харчи между 8 на сто, при режим за пестене на батерията, и 0 на сто, ако я зареждате със същата честота като смартфона си.

Електрическият мотор и батериите добавят към теглото 160 кг, но въпреки това колата си остава изключително динамична и директна за каране. Управлението е прецизно, накланянето в завоите - минимално. Батерията е нарушила идеалното разпределение на теглото и сега то е 49% върху предната ос и 51% - върху задната. Което със сигурност съсипва съня на някой инженер в Мюнхен. Но в истинския живот е абсолютно неусетно.

ЕДИНСТВЕНИЯТ РЕАЛЕН МИНУС на хибридната система са спирачките. Понеже тук те са натоварени с две задачи - хем да спират колата, хем да зареждат батерията - на моменти представянето им е малко неочаквано. Но с времето ще им свикнете.

Самата батерия е изяла над 100 литра от мястото в багажника: вместо 480, тук то е 370, горе-долу колкото във Volkswagen Golf.


Овца във вълча кожа? Тестваме BMW 330e (видео)


Интериорът, ако не броим бутона на e-Drive системата, е същият като във всяка друга Трета серия. Което означава ненатрапчив, удобен, почти интуитивен за ползване.

Стандартното оборудване включва навигация, климатик, адаптивен круиз контрол, bluetooth и асистент за паркиране. За него цените тръгват от 81 000 лева. Но нашата тестова кола, с окачване и елементи от M-sport, вдига летвата до 114 000.

Струва ли си да ги дадете? Зависи. В държавите, в които анцузите се носят само във фитнеса, тази кола ще ви донесе субсидия и ще ви спести данъци. У нас има смисъл само ако наистина прегърнете идеята да зареждате редовно батерията. Тоест ако имате гараж. Иначе същите пари ще ви купят 330i. Което е също толкова истинско BMW като 330e. И дори мъничко по-истинско.

 

252 к. с. максимална мощност

6.1 секунди 0-100 км/ч

2.1 л/100 км среден разход

 

Източник: Automedia
Последни теми
Facebook