Автосалон Париж 2016: BMW i и Garage Italia Customs представят BMW i3 и BMW i8 Garage Italia CrossFade
Публикувано от auto-press.net на 30 септември 2016 | Преглеждания: 2759

Автосалон Париж 2016: BMW i и Garage Italia Customs представят BMW i3 и BMW i8 Garage Italia CrossFade Източник: www.bmw.bg

На Mondial de l’Automobile Paris 2016 своята световна премиера ще отпразнуват концептуални автомобили с впечатляващо цветово оформление в стила на поантилизма. BMW Group Design и Garage Italia Customs създават съвместна новаторска концепця на цветове и материали за оформлението на екстериора и интериора на два концептуални автомобила на базата на актуалните модели на BMW i. BMWi3 Garage Italia CrossFade и BMWi8 Garage Italia CrossFade ще бъдат представени на 30 септември в навечерието на Mondial de l’Automobile 2016 в Париж. Премиерата във френската столица подсказва и за визията на специалните издания на BMW i3 и BMW i8, чиито екстериорен дизайн ще бъде подчинен на концептуалните модели и които се очакват на пазара в началото на 2017 година.

Общото между двата концептуални автомобила е оформлението на повърхностите, които по вдъхновяващ начин подчертават насочения към бъдещето дизайн и иновативния характер на моделите BMW i3 и BMW i8. Фокусът е поставен върху специфичното цветово оформление, което е препратка към популярния стил в изобразителното изкуство в края на 19-ти и началото на 20-ти век и осигурява особено изразителна визия. „Лапо Елкан е пионер при комбинирането на дисциплините мода, автомобил и дизайн. За мен като дизайнер неговият цялостен подход е особено вълнуващ“, казва Адриан ван Хойдонк, ръководител на BMW Group Design. „С BMW i успяхме да преодолеем досегашните ограничения в автомобилния дизайн чрез използването на съвсем нови материали. Затова прогресивното излъчване на Garage Italia CrossFade Edition подхожда перфектно на BMW i3 и BMW i8.

Още през юни 2016 година Garage Italia Customs представи BMW i8 Futurism Edition. И при този автомобил оформлението на повърхностите на каросерията е вдъхновено от изобразителното изкуство. Дизайнът на BMW i8 Futurism Edition, създадено по повод на 50-тата годишнина на BMW Italia, се ориентира към картината „Lampada ad Arco“ на футуристичния художник Джакомо Бала. „Garage Italia Customs и марката BMW споделят ценностите, свързани с технологичното развитие и постоянното търсене на иновации“, казва Лапо Елкан, президент и основател на Garage Italia Customs. „В рамките на проекта CrossFade нашите дизайнери имаха великолепната възможност да създадат такова цветово оформление, което се издига над традиционната концепция – с удивителни ефекти и уникални геометрични форми“. Оформлението на концептуалния прототип, който е показан в Париж, е вдъхновено от разработения в края на 19-ти век стил в изобразителното изкуство, наречен поантилизъм, при който цветовете се смесват оптически. При този начин на рисуване мотивите се състоят от малки, подредени цветни точки. Тъй като съседните цветове не се смесват, а се сливат един с друг само във възприятието на зрителя, се получава особено интензивно и ярко излъчване. Целенасочените вариации в размера и разстоянието между отделните точки позволяват създаването на също толкова прецизни и хармонични преливания на цветовете.

Чрез прецизно дефинираните смени на цветовете Protonic Blue metallic и Protonic Dark Silver metallic по каросерията на BMW i8 Garage Italia CrossFade се постига интензивно подчертаване на линиите и контурите на повърхностите. Допълнителните цветни петна са с формата на триъгълници. Благодарение на тази геометрична форма особено интензивно се подчертава както цялостното излъчване, така и символизираната от оформлението динамика на Plug-in хибридния спортен автомобил. Цветовото оформление е реализирано чрез особено високотехнологичен процес на нанасяне на лаковото покритие. При него лакираният първоначално в цвят Protonic Blue metallic автомобил се покрива с шаблони от фолио. По този начин се постига особено висока прецизност на желания геометричен модел при нанасянето на втория слой лак в цвят Protonic Dark Silver metallic. В интериора на BMW i8 Garage Italia CrossFade също се вижда плавния преход между тъмно сребристия цвят отпред и чисто синия цвят в задната част на автомобила – с Alcantara на средния тунел, страничните тапицерии и тавана. Структурата на повърхностите на интериора и на седалките от кожа Foglizzo и перфорирана Alcantara се подчертава много ефективно от контрастното цветово оформление.

При BMW i3 Garage Italia CrossFade преливането на цветовете от предната към страничните части е във вертикална посока. Синият цвят намалява нагоре и завършва в черното лаково покритие на покрива и предния капак. Плавният преход се постига чрез прозрачно фолио с отпечатани кръгли цветни петна, които стават все по-големи с увеличаване на височината и символизират радостта от движението в града с електрическия автомобил с пет врати. Характерната цветна структура продължава и в интериора, където премиум характерът на атмосферата се подчертава от висококачествените повърхности от текстил и Alcantara. Базовият цвят е Protonic Blue, който се предлага опционално и ексклузивно за BMW i3 в комбинация с високоволтовa батерия с повишен капацитет от 94 Aч.

Източник: auto-press.net
Последни теми
Facebook