BMW Individual- Когато уникалното трябва да е персонално
Публикувано от auto-press.net на 11 август 2016 | Преглеждания: 2592

BMW Individual- Когато уникалното трябва да е персонално

В автомобилния свят е сравнително лесно да притежаваш нещо уникално. Кола, която знаеш, че няма никой друг на целия свят. Кола, която се отличава с някой малък или пък по-голям детайл и придава едно по-голямо удоволствие от притежанието и управлението. Такава, която е реалност в резултат на работата на дизайн или инженерния екип на самия производител, или на “отбора” на някоя тунинг компания.




Единствените две основни условия, с които трябва да се “примириш” в горния случай са паричната инвестиция в един предварително завършен продукт и в известна степен с дискомфорта, че с изключение на материализирането на първото условие, участие в реализирането на проекта нямаш. Колата е уникална, но не и персонална- тя не отговаря напълно на твоята същност. В нея няма абсолютно нито един елемент, за който можеш да кажеш “това е единствено и само моя идея”.

В зависимост от измерението на желанието на клиента да персонализира своята нова кола, от BMW предлагат внушителен набор “инструменти”, които дават възможност за реално постигане на един уникален и личен краен продукт. Програмата на баварската компания е в състояние да отговори на всички потребителски изисквания, стига те да не застрашават безопасността на водача и неговите спътници, законовите норми, както и идентичността и основните ценности на самата марка.

Съществуващото вече повече от 20 години подразделение BMW Individual е звеното, което материализира и най-екстравагантните клиентски желания в реалност, дори ако те са свързани с употребата на екзотични и невиждани до момента в автомобилостроенето материали и цветове. „BMW Individual Manufaktur е не толкова място, където със занаятчийско майсторство се създават автомобили с изработени според индивидуалните идеи на нашите клиенти решения. BMW Individual Manufaktur е по-скоро начин на мислене, движен от стремежа да се осигури максимална ориентация към клиента и реализирането на всяко негово желание“, казва Франк ван Меел, Председател на Управителния съвет на BMW M GmbH, която отговаря не само за особено спортните автомобили на марката BMW, но и за изключително ексклузивните модели на BMW Individual.




От BMW приемат работата по реализирането на поредния клиентски нов проект като предизвикателство, обмисляйки всички варианти и възможни последствия преди да дадат своето крайно становище и одобрение. В случая не става въпрос за “непретенциозни” казуси, като избор между цвят и вид на естествената кожа за тапицерия, нито за цвета и вида на шева за нейното съшиване. Говорим за строго персонализирани условия, като въвеждането на кожа от сьомга на мястото, където по принцип има висококачествена дървена декорация.

Преди да вземат крайното решение и да одобрят желанието на своя клиент, от BMW Individual Manufaktur изискват образец от желаният от клиента материал- в случая рибешката кожа, и го подлагат на сериозни изследвания за приложимост. След проведените тестове, екипът установява, че за да се материализира желанието на потребителя е необходимо кожата от сьомга да бъде нанесена на изключително тънък слой подложка. И го правят.

Далеч по-лесен изглежда изборът по отношение на екстериорното решение на поръчковата кола, въпреки че и тук наличните в зависимост от модела варианти на цветове и комбинации, джанти и допълнителни елементи конфигурации могат да набъбнат до петцифрено число.

Ако крайната цел на “упражнението” е постигането на ултимативна висота, то тогава клиентите могат да се спрат на най-скъпата боя, която предлага баварската марка- BMW Individual Pure Metal Silver. От компанията оприличават усещането от най-скъпата си боя с това на коприна и коментират, че тя струва 40 пъти повече от стандартните цветови решения на марката. Подготовката преди нанасянето на BMW Individual Pure Metal Silver включва отделянето на колата от общата поточна линия в специално бояджийно отделение и ръчна (тройна) проверка на повърхността на автомобила за неравности и дефекти.




Истинската свобода на персонализирането, която предлагат от BMW Individual обаче е в интериора. Там клиентът и екипът на баварската компания могат да се развихрят и буквално да създадат истинско произведение на изкуството. Такова, в което са комбинирани, при желание, естествени и изкуствени материали, стома, дърво, вълна, коприна, въглеродни нишки, естествен камък, истинска занаятчийска мозайка, черно/бял контраст с червени шевове, синьо/сив с алуминиеви апликации … Край на конфигурирането реално няма, а границите му се разпростират буквално до тези на желанието. И всичко това може да бъде обозначено с елегантен надпис с вашето или на корпорацията ви име, ако желаете.

Говорейки за кожа, най-висококачествената такава, която предлагат от BMW предлагат се нарича BMW Individual Merino. От баварската компания коментират, че се използват само безупречни кожи, без наранявания, които се обработват по специална методика и се сушат вакуумно. Благодарение на особено щадящата обработка се запазва естествената структура на материала, като той е изключително устойчив на натоварване и „диша“ активно.

Екипът на BMW Individual се занимава не само с материализирането на клиентски мечти, но и с тематични корпоративни проекти, като един от най-новите примери за това е специалната серия Centennial (http://www.auto-press.net/a:BMW-Серия-7-със-специални-модели-посветени-на-стогодишния-юбилей-на-марката-BMW-Серия-7-Individual-THE-NEXT-100-YEARS-). Посветена на стогодишния юбилей на марката, тя е ограничена до 100 автомобила, които могат да бъде предпочетени в един от три изключителни варианта на задвижването, включително и в комбинация с интелигентната система за задвижване на четирите колела BMW xDrive.

Ако трябва да поставим точка или естествена граница на възможностите за персонализация, които предлагат от BMW Individual, то бихме могли да го направим в самия край на автомобила- в багажника. Който обаче пък от своя страна също може да бъде “пипнат” и изпълнен с Alcantara Tartufo кожена тапицерия…

Източник: auto-press.net
Последни теми
Facebook