BMW вади акумулатора на i3 и го окачва на стената
Публикувано от auto-press.net на 27 юни 2016 | Преглеждания: 1216

BMW вади акумулатора на i3 и го окачва на стената

Производителите на електромобили търсят най-различни начини за предимство на изделията си в процеса на продажбата им, сред които е използването на акумулатора по по-различен от стандартния начин и дори експлоатацията му след приключване на автомобилния му “живот”, вместо да бъде изхвърлен на бокрука.

Tesla има предложението Powerwall, а Nissan Leafs предлага включване на колата към битовата мрежа в реверсивен режим, когато не е в употреба – програмите car-to-grid в Щатите и Великобритания. BMW пък развива собствено предложение за използването на новите и стари акумулатори на модела i3 за домашни и бизнес нужди.

Системата беше демонстрирана миналата седмица по време на международния симпозиум за електромобили в Монреал. BMW предлага старата батерия да продължи да служи на собственика си като резервен източник на енергия. Немците твърдят, че са първият производител в света, който предлага подобно нещо, защото системата Powerwall на Tesla ползва акумулатори много по-малки от тези в колите й. Домашната система на баварците включва още преобразувател на волтажа и мощна електроника, която позволява съвместното използване на акумулатора със слънчеви панели и зарядна станция.

На практика системата работи като конвенционална слънчева система с акумулатор. Панелите зареждат акумулатора а енергията се използва според моментната нужда от нея в реално време или пък съответно зарежда. От BMW твърдят, че оригинналната 22кВтч батерия или път новата им 33 кВТч могат да осигуряват достатъчно енергия за различни приложения до 24 часа.

"Предимството за соствениците на елекрическите ни беемвета е използването на акумулаторите на BMW i3 като допълнителен източник на енергия в домовете им, което позволява използването на възобновяемата енергия много по-ефективно и получаването на допълнителни облаги от пазара на енергия.” - споделя Клиф Фитцек, мениджър на програмата Connected eMobility на BMW Северна Америка.

Няма нищо особенно революционно в техническата част, но е интересен подходът на BMW за използването и на старите акумулатори на i3 в които има останал живот. Според баварците литиево-йонните им акумулатори запазват доста капацитет и смятат, че могат да бъдат използвани доста години по домовете след изваждането им от автомобила.

От BMW не говорят за някакво незабавно прибагане на новата си система, а продъжават тестовете с нея по програмата ChargeForward в съдействие с калифорнийскатат компания Pacific Gas and Electric. Стари акумулатори на MINI E пък ще бъдат използвани за създаването на енергосъхраняващ комплекс в технологичния офис на BMW в Маунтийн Вю, Калифорния. Mountain View, California.

Източник: auto-press.net
Последни теми
Facebook