BMW възражда автомобилчето-топка.
Публикувано от BMWPower-BG.net на 15 декември 2007 | Преглеждания: 698
Баварците явно не се боят да правят експерименти, предлагайки нови модели на пазара. Направиха сериозен пробив с възраждането на бившата английска легендарна марка Мini, сега се готвят да повторят успеха си с друг известен автомобил от годините след Втората световна война - приличната на топка тогава БMW Isetta.

Автомобилът имаше много сериозен успех при появяването си преди половин век, време когато имаше изключително остра нужда от евтин автомобил за превоз на къси разстояния.
Оригиналният дизайн на автомобила е италиански, но това не попречи колата да бъде правена като европейски автомобил - производството й беше организирано в страни като Испания, Белгия, Франция, Германия, Британия и дори в Бразилия.
Заради почти яйцевидната си форма колата получи в Германия прякора „ търкалящо се яйце" /das rollende Ei/, в Бразилия пък я нарекоха „женската футболна топка" /bola de futebol de fenemê/.

Още в ранните времена на съществуване на автомобила BMW закупи правата върху марката, внесe сериозни промени в задвижването на автомобила, като го организира около собствения си едноцилиндров, четиритактов мотоциклетен двигател с ходов обем 247 куб.см и максимална мощност 13 к.с.
Баварците оставиха почти непокътнати основните елементи на италианския дизайн на автомобила, но промениха доста съдържанието на миниколата, така че почти няма механични части, които да са идентични за първообраза Iso Isetta и BMW Isetta Моtо Coupe. Първата BMW Iseta се появява през април 1955-а година.

Днес BMW бърка отново в архивите си и скоро ще поднесе на автолюбителите нов микроавтомобил BMW Isetta, но този път създаден според изискванията на 21-и век. С минималните си размери и кабина в която се влизаше едва ли не през предното стъкло, старата Isetta беше незаменима в града и много лесна за паркиране. Колата беше дълга едва 2.4 метра, а вътре имаше място за двама възрастни и много малко багаж. Естествено, новата кола ще е по-голяма и за разлика от оригинала и подобно на по-късните модели ще има четири, а не три колела. Няма да го има и влизането в автомобила през предната му част, заради съвременните изисквания за безопасност, но новата Isetta ще запази в много голяма част симпатичния вид на старата.

В новата кола е запазено задното разполагане на двигателя, което ще даде доста предимства при "пакетирането" на вътрешното й пространство. Заради малкия си габарит, съвременен двигател и ниска маса, колата ще има възможност да стане най-икономичната и чиста машина в цялата гама на BMW, заради най-нrското количество отделян въглероден двуокис.
Може би единствения проблем, който ще възникне пред автомобила е дали той няма много рязко да се отличава от цялата останала продукция на концерна, чийто девиз е "истинската машина за каране& quot; /ultimate driving mаchine/.

Това ще разберем през 2010-а, когато новата Isetta може би ще стане достоен противник на такива вече изявени модели като новият FIAT 500 и Smart ForTwo.

Източник: auto-press.net
Последни теми
Facebook