BMW с уникален мотоциклет за 80-годишнина
Публикувано от auto-press.net на 06 юни 2016 | Преглеждания: 1805

BMW с уникален мотоциклет за 80-годишнина

С уникален мотоциклет, наречен BMW R 5 Hommage баварците отбелязват 80-годишнината на легендарния си модел BMW R 5, извършил преврат в технологичното развитие и оказал съществено влияние на мотоциклетната индустрия по това време. Новата машина има всички качества на този мотоциклет, но импретирани по най-съвременен начин. При създаването на оригиналния BMW R 5 конструкторите на немската марка навремето са се вдъхновявали от състезателния модел от 1935-а с ходов обем на мотора 500 куб. см. Те използвали нова, олекотена рама, която била истински пробив в техноогията на времето си.

Тази година баварците решиха да отпразнуват 80-годишнината на този ключов зца историята им модел със създаването на уникалния мотоциклет BMW R 5 Hommage, който беше представен на широката публика по време на фестивала за автомобилна елегантност Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2016.

“В момента на дебюта си навремето R 5 е бил не само истинско произведение на инженерното изкуство, а чистотата на линиите и изящноста на пропорциите му са го откроявали от общата маса на мотоциклети тогава. Смятам, че R 5 и до сега си остава един от най-красивите мотоциклетги на BMW за цялата история на марката” - сподели Едгар Хенрих, шеф на дизайнерите в BMW Motorrad. - “Мисля, че неговата уникална и завладяваща красота е в простота” добавя шефа на отдела за дизайн на транспортни средства и креативен директор на подразделението Heritage BMW Motorrad Ола Стенегард. – “Днес е много лесно да се правиш и да оставаш сложен, но много трудно и тежко да си просх и лаконичен. Точно такъв е BMW R 5 – истински образ на първокласен мотоциклет. При създаването на модела-трибют искахме да предадем по съвременен начин и маниер присъщата на оригинала простота и привлекателност, комбинирайки елементите на старата школа с високотехнологичните разработки от последните години”.

Когато ретрото се събира на едно място с уникалноста се получава точно това - BMW R 5 Hommage – прекрасен пример за това как класически мотоциклет се съчетава хармонично с идеи от света на къстъм /персонализираните/ мотоциклети. В основата на този наистина уникален мотор лежи оригиналният двуцилиндров двигател с ходов обем от 500 куб. см, предоставен от истинския фен на мотоциклетите Себастиан Хуч. Този двигател, получил повреда по време на състезание е бил отправната точка в създаванието на BMW R 5 Hommage.

Както се и полага на уникална машина тип къстъм, BMW R5 Hommage е направен изцяло на ръка от праздно място. За възпроизводството на отсъстващите детайли от двигателя и предавателната кутия са били привлечени придзнатите майстори Рони и Бени Норен, които се занимават с направата на къстъм байкове над 30 години. Всички детайли, включително рамата, резервоарът, гавините, окачването на задното колело и задния калник са дело на изкусна ръчна изработка. Но нещо особено важно – новите детайли напълно предават оригиналния пуритански дух на ориганалния R 5.

Двуцилиндровият, четиритактов боксер е бил разработен от нулата навремето и тогава е предлагал мощност от 24 к.с./ при 5500/мин. Газоразпределението се осъществявало с помоща на два разпределителни вала, задвижвани от коляновия вал с верига. Благодарение на новата заварена лека рама от тръби с овално сечение, оригиналният R 5 се получил много лек и развивал максимална скорост от 135 км/ч. На практишка моторът бил толкова бърз, колкото и моделът R 17 със 750-кубиков мотор и мощност 33 к.с, което карало състезателите често да го използват в надбягвания.

Редица от компонентите на трибют-мотоциклета, като капаците на клапаните и предния капак на мотора са направени по старите чертежи от цели алуминиеви заготовки и правят облика на новия мотор напълно съвременен. Един от най-ярките елементи на двигателя е специално създаденият за него механичен компрескор, който съществено повишава мощноста на силовия агрегат на BMW R 5 Hommage. Изпускателната система е направена от неръждаема стомана и дарява машината с уникален звук.

Извършената работа по новия мотор впечатлява с неподвластна за времето елегантност – дори и от разстояние пропорциите на мотоциклетаа предават неподвластната на хода на времето красота на простите форми, напълно съответсващи на духа на оригиналния стар мотор. Рамата и резервоарът са с елегантната капковидна форма на оригинала, но в по-съвременна и обтекаема интерпретация. Ъгълът на наклона на кормилото е малко увеличен, което придава на машината повече увереност и харизма, подбертавайки принадлежноста на новата машина към света на къстъм мотоциклетите.

Сред оригиналните черти на стария R 5 е предната телескопична вилка, новост за времето си с кожуха си с аеродинамична форма. Новият BMW R 5 Hommage също “цитира” този елемент, но в съвременен стил. Всички детайли на мотоциклета заедно образуват елегантен силует с горна линия, хармонично протичаща от кормилото към оста на задното колело. А уникалният стоманен заден калник завършва напълно минималистичния образ на машината.

Източник: auto-press.net
Последни теми
Facebook