BMW се завръща в „24 часа на Льо Ман”?
Публикувано от на 20 май 2015 | Преглеждания: 2216

Баварците ще участват с хибриден болид в най-високия клас – LMP1

Спортното подразделение на компанията BMW работи върху завръщането на марката в най-високия клас за състезанията по издържливост – LMP1. Прототипът на баварската марка ще се пусне в „24 часа на Льо Ман” още догодина в клас „Garage 56” (б.а. – експериментални машини), а през 2017 г. ще бъде пълноценен участник в надпреварата, съобщава Auto motor und Sport.


BMW се завръща в „24 часа на Льо Ман”


Изводите за евентуалното завръщане на BMW в LMP1 изданието прави на основата на собствени наблюдения. През 2013 и 2014 г. водещите инженери на BMW Motorsport са били забелязани на „24 часа на Льо Ман”, като са събирали данни за участниците не само в клас LMP1 (спортни прототипи), но и за тези в GT (серийни автомобили).

Според информацията спортният прототип на баварската марка в най-високия клас на „24 часа на Льо Ман” ще разчита на хибриден агрет с мощност от най-малко 600 к.с. В неговата основа ще бъде бензиновият турбомотор, който BMW използва за своите машини в първенството на Германия за туристически автомобили (DTM).

Спортните прототипи BMW V12 LMR (на снимката) участваха само веднъж в клас LMP на „Льо Ман”. Това стана през 1999 г., когато една от машините, управлявана от Йоахим Винкелхок, Пиерлуиджи Мартини и Яник Далма спечели състезанието, след като изпревари конкурентите си от Audi.

Снимка: BMW Blog

 

Източник: Automedia
Последни теми
Facebook