"Разумният си ти"

Организатор: "Разумният си ти"
Време: 19 апр 2013 10:00 - 20 апр 2013 16:00
Място: Габрово

 

BMW Клуб България има удоволствието да Ви представи дългоочакваното пилотно събитие "Разумният си ти" като част от цялостната кампания за транспортна безопасност, в която активно се заехме да участваме, като целим както и до сега, така и в бъдеще все повече и повече да полагаме усилия и да предприемаме действия, както в посока усъвършенстване на шофьорските умения на своите приятели,членове, фенове и ентусиасти, така и в посока промяна на цялостното поведение, умения и мислене на водачите по пътищата, като започнем от най-малките и стигнем до най-възрастните.

 

 

Концепция за провеждане на кампания “Разумният си ти”
Предварителна програма и дейности


Дата на провеждане: 19-20.04.2013
Място на провеждане: гр. Габрово, зала Възраждане към Община Габрово и полигон кв. Велчовци.
Таргет група: 10ти и 11ти клас от Национална Априловска Гимназия, Природоматематическа гимназия “Академик Иван Гюзелев”, Професионална гимназия по туризъм “Пенчо Семов”. Общ брой на младежите: 200.


Изображение

 

Водени от желанието си да създадем възможност за развитие на безопасен транспорт в България, да дадем шанс на децата ни да живеят в безопасност, да създадем условия за равни шансове за всички участници в движението и да намалим високата смъртност в следствие на пътно транспортни произшествия се обединихме около идеята за промяна на системата за обучение на шофьори.
Статистическите данни са стряскащи. Всяка седмица 11 човека - наши близки,  приятели, съседи, членовете на нашето семейство или дори наши колеги започват пътуване, което никога няма да завършат. В резултат на ПТП за миналата 2012 година са загинали 26 деца и юноши до 17 г., а са били ранени 1078.
 
През последните 5 години у нас при пътнотранспортни произшествия са загинали около 9000 души, заличен е град с приблизителните размери на Банско, Трявна или Сопот.

Всички ние, осъзнавайки последствията от пътно транспортните произшествия и разбирайки отговорността ни като общество, се обединихме около инициативата „Разумният си ти“, която да постави началото на промяна, създаваща условия за по-безопасен транспорт и сигурни улици за бъдещите поколения на България.

Кампанията ще стартира с реализиране на пилотно събитие през месец Април 2013 г. в гр. Габрово. Мероприятието цели демонстрация на успешни практики и методи на обучение на бъдещи млади шофьори. За целта е избрана целева група от 200 бр. деца от 10/ти и 11/ти клас, на които им предстои или съвсем скоро са преминали курс за получаване на шофьорска книжка. Успешното реализиране на подобно пилотно събитие цели да събуди интерес в общински, областни, обществени и държавни институции за прилагане на добър опит от мероприятието и в други подобни инициативи и постепенното му превръщане в стратегия за цялостна промяна на методите на обучение на бъдещите шофьори.
 
Тази кампания няма са се ограничава само до провеждането на единично събитие в гр. Габрово, а до края на годината цели стартирането на подобни мероприятия в останалите областни градове на Република България. Целта е да се покаже, че с правилен, сериозен и задълбочен подход, биха могли да бъдат постигнати работещи за обществото ни резултати.

Провеждането на цялостна кампания, която обхваща младежите, има за цел да бъдат поставени основите на превъзпитание на обществото ни и превръщането му в по-толерантно и по-адекватно спрямо бързо развиващите се пътни технологии.
В следствие на натрупан положителен опит ние, като активно гражданско общество, ще предложим стратегия за промяна в образователната система. Тази стратегия ще включи в себе си предложение правилникът за движение по пътищата да бъде заложен като задължителен предмет в системата на средното образование. Също така ще бъде внесено мотивирано предложение за въвеждане на свободно избираем предмет в гимназиалните класове, включващ обучение за правоуправление на моторно превозно средство.
Вярваме, че по този начин ще стартираме процеса на превъзпитание и толерантност на пътищата, което ще доведе до реални и адекватни мерки за превенцията на риска в транспорта.


С уважение,
Диана Русинова
/Ръководител на кампанията/

 

С подкрепата на:

 

 

 

Последни теми
Facebook